Svaštara

BONTON: Pravila ponašanja koja čine pravu damu!

Kada osoba ulazi u sobu gdje već ima ljudi, obavezno prva pozdravlja, bez obzira na godine i pol.

Dama - Twitter

Šta to razlikuje jednu damu od mase drugih žena? Naravno, njeno ponašanje!

Advertisements

Ako vam je stalo do mišljenja drugih ljudi, veoma je važno kakav ćete utisak ostaviti, pogotovo kada prvi put nekoga upoznate. Zato pročitajte kakva pravila ponašanja su obavezna ukoliko želite da o vama misle kao o kulturnoj, vaspitanoj i prefinjenoj dami, piše “Stil“.

Da li ste znali da žena uvijek prva pruža ruku muškarcu? Takođe, starija osoba prvo nudi ruku mlađoj, obrnuto je znak nepoštovanja.

Ukoliko šetate ulicom sa prijateljicom ili sa bilo kim drugim, a ona sretne i pozdravi nekog prolaznika, i vi treba da ga pozdravite.

U restoranu mlađe osobe ustaju kada stolu priđe neko stariji. Žena ustaje samo ako je mlada, a stolu prilazi neko stariji po godinama ili položaju. Opšte pravilo je da kada neko ulazi u sobu gdje ima ljudi, ona prva pozdravlja sve, bez obzira na pol i godine. Takođe, dama nikada ne drži laktove na stolu!

Takođe, osoba koja je mlađa po godinama, a nalazi se na visokom položaju, ne treba da očekuje da je svi prvi pozdrave.

Kada je riječ o razgovoru sa ljudima, prava dama nikada neće upadati drugima u riječ – sačekat će da završe svoje izlaganje, a zatim reći svoje mišljenje, ne vrijeđajući tuđi stav.

Takođe, prava dama da kompliment odgovara sa Hvala. Ako na rečenicu “Prijelepo izgledate” odgovorite Znam, ostavit ćete utisak prepotentne osobe sa previsokim mišljenjem o sebi.

Kada pogriješite, izvinite se, to je odlika lijepo vaspitane osobe, bilo da je u pitanju muškarac ili žena.

Što se tiče dolaženja na sastanke, uvijek dođite na vrijeme i ispunjavajte obaveze u predviđenom roku – osim što će za vas svi imati samo riječi hvale, tako ćete i ispoštovati tuđe i svoje vrijeme.

Smisao za humor je dobrodošla osobina, ali prava dama ne ismijava nikoga – šalite se isključivo na svoj račun!

Kada je riječ o izgledu, uvijek budite obučeni u skladu sa prilikom. Diskretna i nenapadna šminka odlika je prave žene sa prefinjenim stilom.

Podrazumijeva se, kada zijevate, kašljete ili kišete da obavezno stavite ruku na usta, a ono što malo ko zna jeste da bonton strogo zabranjuje poštapalicu Nazdravlje. Na taj način se samo skreće pažnja na to i čini da se osoba koja je kihnula osjeća neprijatno.

Pozdravite svakog komšiju koji živi u vašoj zgradi. Ljubaznost i osmijeh uljepšaće dan i vama i njemu! Starijoj osobi persirajte u svakoj prilici, izuzev kada ona insistira da to ne radite, a svaki put kada uđete u zatvorenu prostoriju skinite šešir ili kapu.

Što se tiče infomacija o bivšem mužu, nekadašnjoj prijateljici ili bivšoj firmi, sve negativno zadržite za sebe. U suprotnom ćete ispasti samo tračara koja ne ume da čuva tajnu, a natjeraćete ljude i da se zapitaju kakva ste vi to osoba kada ste bili u takvim okruženjima.

Jedna dama nikada neće baciti smeće na ulici – sačuvajte otpatke u torbi dok ne naiđete na prvu kantu.

Što se tiče komunikacije preko poruka, nikada ne pišite velikim slovima, to se smatra nepristojnim, jer liči na vikanje.

I najvažnije pravilo i za dame i za džentlmene – poštujte druge i bićete poštovani!

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh