Svaštara

10 bizarnih životinja za koje nećete povjerovati da stvarno postoje

Albinizam, odnosno odsustvo pigmenta melanina, nije rijetka pojava u živonjskom carstvu. Međutim, da li ste čuli za melanizam? Melanizam je stanje suprotnu albinizmu i predstavlja pretjeranu pigmentaciju, odnosno nakupljanje melanina, zbog čega su životinje koje imaju melanizam potpuno crne.

Crni vuk - Pinterest.com

On se može pojaviti kod mnogih životinja, među kojima su i sisari, ptice, zmije i gmizavci.

Mi smo za vas odabrali 10 najneobičnijih i najljepših stvorenja.

1. Crna zmija

Pantherophis obsoletus ili crna zmija je karakteristična za centralnu Sjevernu Ameriku, pripada porodici smukova i nije otrovna, piše “Fokuzz“…

2. Crni panter

Crni panter je naziv za bilo koju od divljih mačaka koje imaju potpuno crno krzno – crni panteri mogu biti i jaguari i kuguari i leopardi.

3. Crni jelen

Iako su izuzetno rijetki u svijetu, iz nekog nepoznatog razloga crni jeleni su u brdima Teksasa čest prizor. Osim potpuno crnog krzna, ove životnje su zanimljive i iz još jednog razloga – vrh njihovog repa je uvijek bijeli.

4. Crni pingvin

Mutacija gena odgovonog za boju kožu dešava se u “jednom u milijardu” slučajeva kod ovih životinja. Ovaj veličanstven primjerak kraljevskog pingvina koji je zamijenio svoj prepoznatljivi smoking crnim odjelom, slikao je fotograf Endru Evans iz “Nacionalne geografije”.

5. Crni gušter

Istočni plavojezični skink je vrsta reptila čija je domovina Australija. Njihova najpoznatija karakteristika je jezik kobalt plave boje. Obično su sivkaste, braon ili roze boje, a zamislite koliko su egzotična ova dva mališana sa melanizmom.

6. Crna vjeverica

Vjeverica je rado viđena životinja i jedini glodar kojeg i ljudi vole. Zbog mutacije gena odgovornog za proizvodnju melanina, ova mala ljepotica na slici ima potpuno crno krzno umjesto zlatnog.

7. Crni vuk

Ovo je zapravo sivi vuk, i osim boje krzna, ne postoji nijedna karakteristika koja ga razlikuje od ostalih vukova u čoporu.

8. Crna lisica

Crne lisice su ekstremno rijetke, a melanizam se posebno rijetko javlja kod riđih lisica. Iako nema riđe-braon krzno poput svojih rođaka, ova lija je zadržala jednu njegovu karakteristuku – prepoznatljiv bijeli vrh na repu.

9. Crna foka

Izgleda da ni životinje nisu imune na rasizam – ovu foku je njena porodica sivog krzna zlostavljala i odbacila kada je imala samo dvije sedmice. Srećom, veterinari su uspjeli da joj spase život i sada se oporavlja dok ne bude potpuno spremna da se vrati u divljinu.

10. Crna zebra

Ko kaže da zebre moraju da imaju pruge? Ova ljepotica sa crnim krznom je uslikana u nacionalnom parku u Namibiji, ali šare na pojedinim dijelovima tijela nedvosmisleno ukazuju na to kojoj vrsti pripada.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh