Svaštara

Otkrijte šta znači vidjeti vranu na prozoru

Rod vrana koji obuhvata vrste kao što su gavran, siva vrana, crna vrana, gačac i čavka zauzima posebno mjesto i u alegorijskim slikama folklorne tradicije i usmene narodne epike.

Vrana - Alo.rs

One su zaradile svoje mjesto i u fikciji kao uglavnom negativni elementi. Često ostavljaju loš utisak prije svega zato što su ptice lešinari koje mnogi povezuju sa smrću, ali tradicionalno imaju nešto dinamičnije i raznolikije postojanje, piše “Alo!“…

Vrane po raznim predanjima i legendama mogu s lahkoćom putovati različitim dimenzijama kao što su carstvo snova, zemlja mrtvih, dom bogova, pakao i nebesa. One često nose poruke s ovoga i onoga svijeta.

Grupa vrana se zove “ubistvo vrane” i ovaj maštoviti opis prenosi mišljenje javnosti o njima. One su vrlo inteligentne, kao i većina primata, ustvari. One su vrlo društveno razvijena bića, imaju složene metode u međusobnoj konverzaciji. U kombinaciji s visoko razvijenom memorijom, njihovo ponašanje se razlikuje od bilo koje druge porodice ptica. Stari Sloveni su poštovali boginju smrti, Moranu koja je također dovođena u vezu sa porodicom vrana, tačnije gavranom, kao simbolom smrti.

Boja gavrana se pominje u hrišćanstvu, kada je Noa prvo poslao gavrana da potraži kopno nakon potopa. Pošto se gavran nije vratio, kaže se da je Bog njegovo perje pretvorio u crno, a Noa je poslao goluba da obavi njegov posao. I otada gavran vuče lošu reputaciju da je protiv ljudi, kao i čitava njegova porodica vrana kojoj pripada. Pozitivna činjenica za gavrana u Bibliji je da je hranio proroka Iliju koji se sakrivao od kralja Ahaba.

1. U svim kulturama, vrane su vjesnici promjene.

One predstavljaju duboke i snažne elemente prirode. Prisutne su gdje god postoji život i smrt. One ne podliježu istim hirevima kao ostale ptice. Ako se odluče otići negdje, to je zato što one to žele, ne zato što njihov opstanak zavisi od toga. Time njihovi izbori destinacija izgledaju još čudnije.

2. Vrane su često povezane s magijom i nevidljivim silama.

Poznato je da su čarobni pratioci vještica i one će često biti u obliku vrane. Kada se vrane pojavljuju u snovima, znači da postoje elementi istine u snu. To također može značiti da viša sila ili duh pokušava razgovarati s vama. Obratite pažnju na poruku jer se vrane pojavljuju samo u vrijeme prijeke potrebe. Vrane imaju sposobnost viđenja duše našeg sopstva (je ono što čini identitet pojedinačne osobe. Za vas, sopstvo ste vi, a za nekog drugog, sopstvo je on sam). Kao rezultat toga, ako vrana stupa u interakciju s vama, obratite pažnju na dublji smisao, pošto vrane ne stupaju olako u interakciju ni sa kim.

3. Smrt je najpoznatija povezanost s vranama.

Mnoge kulture imaju znanja u kojima vrana igra ulogu u vođenju duše. Širom svijeta vrane se mogu vidjeti na grobljima, te su uvijek viđene kako se okupljaju po ratištima. Vrane se mogu pojaviti nakon što neko umre, a mogu isporučiti i poruku od pokojnika.

Pojava vrane ne ukazuje uvijek na skoru smrt neke osobe. Njena pojava, također, može značiti da je smrt vrebala, ali je otišla dalje.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh