Svaštara

Djevojčica pronašla mač “Excalibur” kralja Arthura

Mač “Excalibur” pronađen je u istom jezeru u koje je, kako kaže legenda, i bačen.

Sedmogodišnja Matilda Jones je kupajući se u jezeru Dozmari u Kornvolu (Englesak) primijetila veliki mač.

Advertisements

“Rekao sam joj da je vjerovatno riječ o komadu neke ograde, ali kad sam pogledao, shvatio sam da je zaista riječ o maču. Ležao je na dnu jezera”, rekao je njen tata.

Prema legendi, Kralj Arthur je nakon što je smrtno ranjen u posljednjem sukobu, naredio svom vjernom vitezu Bediveru da ode do jezera i baci mač u vodu i tako ga vrati pravoj vlasnici. U trenutku kad je pao u vodu, iz jezera se pojavila ruka koja ga je uhvatila i triput zamahnula njime, nakon čega je Excalibur zauvijek nestao pod vodom.

Inače, legenda kaže da je mač Excalibur bio sinonim za sve ono što je dobro i pravedno, te da je njega mogao posjedovati samo čovjek čistog srca koji u sebi ne gaji zavist, ljubomoru i kukavičluk. Samim tim što je mogao da posjeduje ovaj mač, kralj Arthur je u legendama postao jedinstveni kralj, bolji od svih drugih koje je Britanija ikada imala.

|#Qahnaarin #OFFUma garota teve um feriado lendário na Inglaterra.Matilda Jones estava com sua família passando seu…

Posted by Qahnaarin on Montag, 4. September 2017

Ipak, mač koji je djevojčica Matilda pronašla najvjerovatnije nije pripadao kralju Arthuru. Najvjerovatnije je riječ o filmskom rekvizitu korištenom tokom snimanja prije dvadeset ili trideset godina na ovom jezeru.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh