Svaštara

Sedam toksičnih stvari koje ne smijete bacati u smeće

Pravilnim odlaganjem otpada štitite svoje zdravlje i okoliš stoga se raspitajte što sve možete odnijeti u svoja lokalna reciklažna dvorišta, a u nastavku pročitajte šta nikada ne smijete bacati u smeće.

1. Sijalice – Štedne sijalice polahko zamjenjuju sijalice sa žarnom niti. Štedne sijalice sadrže živu i zbog toga ih ne smijemo odlagati u “obično” smeće jer će tako završiti na deponiju i ispuštati živu u tlo, piše “Dnevnik“…

Advertisements

2. Baterije – Različite vrste baterija sadrže razne korozivne ili toksične hemikalije koje su štetne za okoliš pa ih zbog toga ne smijemo bacati zajedno sa standardnim komunalnim otpadom.

3. Motorno ulje -Ne lijevajte ga u odvode, ne prolijevajte ga po zemlji i ne odlažite kanistere s motornim uljem na zabačenim lokacijama. Zapamtite da samo jedan galon (3.78 l) motornog ulja može kontaminirati čak jedan milion galona svježe vode. Također imajte na umu da ga ne smijete ulijevati u kanistere s benzinom, antifrizom, bojom ili otapalima jer se tada ne može reciklirati.

4. Električni uređaji – Stari televizor, DVD ili CD player, video rekorderi, mobiteli, kamere, kompjuteri, printer, konzole… Elektronski otpad sadrži teške metale poput kadmijuma i olova, a zbog toga mu nije mjesto u kanti za smeće.

5. Boje, lakovi i ostali artikli iz ove grupe – Sve vrste boja, premaza, lakova, odstranjivača boja i lakova kategorišu se kao opasan kućni otpad jer sadrže hemikalije koje su štetne za ljude, životinje i okoliš.

6. Termometri sa živom – Mnogi u svom kućanstvu danas imaju digitalne termometre, ali i “stare” termometre sa živom kojima smo nekada mjerili tjelesnu temperaturu. Takve termometre odnesite u reciklažno dvorište zbog otrovne žive, a isto napravite i sa svim ostalim predmetima koji je sadrže.

7.  Stari lijekovi – Lijekovi spadaju u opasni medicinski otpad tj. farmaceutski otpad. Zbog toga se moraju odlagati u posebne spremnike koji se nalaze u reciklažnim dvorištima, a možete ih odnijeti u ambulante, domove zdravlja i apoteke.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh