Svaštara

Ovo je najbogatija porodica u Banja Luci

Koliko ste puta čuli da se roditelji žale kako im je teško? Nemaju vremena, nemaju novca, nemaju – štošta. Ipak, iako je u porodici Ratković čak 11 djece, takve riječi od njih nećete čuti. Oni su istinski, kažu, bogati. Uživaju u svakom danu.

Novinari magazina “Lola” posjetili su ih u njihovoj porodičnoj kući u Banja Luci i ostali oduševljeni skromnošću i veseljem koji vladaju u ovoj prekasnoj mnogočlanoj porodici.

Advertisements

Kada se približava kući, već izdaleka čuju se dječji glasovi i smijeh. Tu žive Marijana i Zlatko Ratković i njihovo 11 djece – Đorđe (23), Aleksandar (22), Jovana (20), Milica (18), Teodora (17), Vuk (15), Mihajlo (14), Dušica (12), Marija (10), Katarina (9) i Sofija (6). Žive u pravoj idili – dvorište kuće ukrašeno je brojnim igračkama, cvijećem i ručno rađenim ukrasima, a tu su i kućice za ptice kao i dječja kućica na drvetu.

Jabuke, šljive, višnje, trešnje, grožđe, marelice, breskve, kruške, nektarine, smokve, jagode, maline, orasi i lješnjaci – sve to raste oko njihove kuće. Posebno mjesto ima kolijevka sa cvijećem u kojoj su spavali svi mali Ratkovići.

“Moja baka je rodila devetoro djece i ona su se ranije rađala u mnogo težim uslovima. Kad sam rađala, meni su svi govorili da stvaram sirotinju. Prvo te osuđuje obitelj, pa društvo i meni je jako krivo zato što se priča o  natalitetu, a mi svi kad rodimo treće, četvrto ili peto dijete, odmah smo gola sirotinja”, priča Marijana za “Lola magazin“…

Ljeti se u porodici Ratković svakog dana operu čak četiri pune perilice odjeće, zimi tri, a majku Marijanu sin Šorđe nedavno je veoma obradovao neočekivanim poklonom. Čim je počeo raditi, novac je potrošio kako bi joj kupio sušilicu za odjeću, jer se dotad smrzavala skupljajući zimi robu sa štrikova. Marijana kroz smijeh govori kako bi njezin “vešeraj” trebao sponzora, jer im golemo pakiranje deterdžetna traje tek nekoliko dana.

U porodici svi imaju svoje dužnosti. Generalno pospremanje obavlja se subotom, a tokom sedmice svi pomažu u kućanskim poslovima. Kuća je, otkrivaju, podijeljena na muški i ženski dio – dječaci spavaju u potkrovlju, a djevojčice u prizemlju – dok su se njihovi skromni roditelji skrasili na krevetu u kuhinji.

Marijana otkriva da se svaki dan ispred dvije kupaonice u kući stvori red, pa je zato morala napraviti raspored po kojem niko ne smije biti u kupaonici više od 20 minuta.

“Ja sama sebi napravim satnicu. Ustajem u šest sati ujutro i do 13–14 sati ručak je obavezno gotov. Kad djeca idu u školu to je kod nas kao u ekspres restoranu od jutra do mraka. Imaju i vanškolske aktivnosti kao što su sport i folklor pa ja nekada poludim jer postavljam stol do 23 sata”, nasmijano priča ova divna žena.

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske, Rajko Kuzmanović, odlikovao je porodicu Ratković medaljom zasluga za narod. Ipak, Marijana smatra da sve majke koje imaju više od četvero djece zaslužuju medalju jer je u današnje vrijeme izuzetno teško imati višečlanu porodicu u BiH.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh