Svaštara

Trikovi uz pomoć kojih policija zna da ste koristili SMS u vožnji

Pisanje poruka za vrijeme vožnje ubraja se u tzv. rastrojenu vožnju.

Mobitel - Index.hr

Advertisements

Ta vožnja predstavlja rizik za sigurnost, međutim, vrlo ju je teško otkriti. Ako naprimjer osoba sakrije svoj mobitel u krilo, policajcu će biti teško otkriti dopisuje li se taj vozač za vrijeme vožnje.

Ipak, kako glasi stara izreka, policija ima svoje načine. Evo koje tehnike policija koristi kako bi otkrili one koji tipkaju poruke za vrijeme vožnje, prenosi “RTL“…

Prosjak na uglu

Sljedeći put kad vam prosjak bude prilazio automobilu, bolje je da odložite svoj mobitel, barem ako živite u Kanadi. Kanadski policajci maskiraju se u prosjake kako bi se približili vozačima. Policajci u Ontariju i Britanskoj Kolumbiji nose “hoodice” i bejzbol kape te drže poderane kartonske znakove s natpisima (zajedno s pravopisnim pogreškama) vrebajući na uglovima najprometnijih ulica u gradovima. Policajci u Burlingtonu, Ontario, uručili su 61 kaznu u jednom danu, a već sljedeći dan 111 kazni.

Kamiondžija u susjednoj traci

Povišeni terenci, pa čak i kamioni omogućavaju policijskim službenicima da iz ptičje perspektive detektiraju što radi vozač automobila s rukama. Ako se čini da piše poruke, zaustavljaju ga i pišu mu kaznu. Prošle godine, newyorški guverner Andrew Cuomo potrošio je milion dolara kako bi modifikovao Chevy Tahoe automobile da budu viši od drugih vozila na cesti. Ovaj guverner je također podigao kazne povezane s pisanjem tekstualnih poruka u vožnji. Prvi put prijestupnik se kažnjava kaznom u iznosu od 50 do 150 dolara, uz još pet negativnih bodova.

Povišeni Chevy Tahoe automobili pomogli su policajcima New Yorka da prošlo ljeto napišu 5.553 kazne, a godinu prije u istom razdoblju bilo samo 924 kazne.

Posmatrač na nadvožnjaku

Vidljivost je ključ za hvatanje vozača u pisanju poruka na mobitel, a nadvožnjak je savršeni vidikovac. To funkcioniše ovako: posmatrač stoji na području odakle jasno može vidjeti vozila koja sporije prolaze ispod. Raskrsnice, stop znakovi i semafori su pritom vrlo korisni. Kada policijski službenik primjeti kršenje zakona, on radio vezom obavještava ekipu službenika na cesti dajući im jasan opis vozila, uključujući i boju automobila, boju telefona, pa čak i kojom rukom ga vozač drži.

Možda se to sve čini kao zadiranje u privatnost, ali nije. Prema Adamu Rosenblumu iz advokatske kancelarije Rosenblum sa sjedištem u New Yorku, “vozač nema pravo na privatnost u ničemu kroz što se može vidjeti običnim pogledom” (kao naprimjer kroz prozor). Dakle, povišeni terenac ili čak vidikovac koji će policiji dati bolji pregled situacije, ne predstavljaju ustavna pitanja.

Vaši vlastiti logovi s mobitela

Ovo nije uobičajena taktika osim ako niste učestvovali u saobraćajnoj nesreći koja je rezultirala povredama ili smrću. Ako policija ima razloga za sumnju da je pisanje tekstualne poruke na mobitel dovelo do nesreće, ona će od mobilnog operatera zatražiti ispis vaše komunikacije zajedno s vremenom kada ste slali i primali poruke, s kim ste, kada i koliko razgovarali i sl.

Zurite u svoj mobitel i ništa drugo ne primjećujete

Vozače zauzete sa svom mobitelima obično je lahko primjetiti. Oni voze polako, oklijevanju pred semaforima i skloni su krivudanju po cesti. Prema Omaru Jaleelu, advokatu iz Oak Brooka, Illinos, vaše ponašanje može dovesti do kazne.

“Policijski izvještaji za mnoge od mojih klijenata navode da je kabina automobila bila osvjetljena mobitelom ili da je osoba gledala prema dole i činila pokrete poput nekoga ko tipka poruku”, rekao je on.

A sada, detektor SMS poruka

Policija bi ubrzo mogla dobiti novi alat za otkrivanje vozača koji ne mogu ostaviti svoje telefone za vrijeme vožnje. Kompanija iz Virginije po imenu ComSonics razvija uređaj nalik na radar-pištolj koji služi za otkrivanje radio frekvencija koje se emituju iz vozila kada neko koristi mobitel.

“Kablovski serviseri koriste slične uređaje kako bi pronašli gdje je kabel oštećen u potrazi za mjestom gdje u prijenosu signala curi frekvencija”, objasnio je Malcolm McIntyre iz ComSonicsa.

Kompanija tvrdi da ovaj uređaj može razlikovati pisanje tekstova od upućivanja telefonskih poziva. Zasada je ovaj uređaj još u fazi razvoja.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh