Svaštara

TAJNA PISMA: Šta su spasioci radili sa onima koje nisu spasili sa Titanika?

Kapetan spasilačkog broda želio je da iz mora izvuče što više tela poginulih putnika – bez obzira iz koje su klase. Međutim, kad je uočeno da je brod “Mackay-Bennett” premali za 334 pronađena tijela, kapetan je promijenio mišljenje.

Titanik - Screenshot: YouTube

Advertisements

Iz broda je izbačeno više od 100 tijela koja nikad više nisu pronađena. Iz broda su izbacivana tijela putnika treće klase da bi bilo mjesta za putnike prve i druge klase, koji su po mišljenju posade broda, imali više prava na dostojanstvenu sahranu, piše “Elite Daily“.

Ukupno je izbačeno 116 tijela u Atlantski okean. Među njima su bila i tijela posade Titanika.

Telegrame koji otkrivaju pozadinu pronalaska tijela objavio je historičar Čarls Has iz Nnju Džersija (SAD) koji godinama proučava šta se dogodilo sa Titanikom u njegovim posljednjim satima.

“Ova kolekcija telegrama otkriva detaljno koliko je bilo komplikovano sve u vezi sa tim brodom. Jasno pokazuju pod kolikim su stresom bili svi koji su bili uključeni u spašavanje. Kad su ovi telegrami poslati, niko nije mislio da neće ostati tajni. Poslao ih je kapetan Frederik Larnder sa broda “Mackay-Bennett” kompaniji “White Star Line” koja je upravljala Titanikom. U prvim telegramima pisalo je da apsolutno sva tijela koja stanu na spasilački brod moraju da budu spašena, a kasnije da su spasioci detaljno popisali sav novac i imovinu nađenu kod preminulih i da predlažu sahranu na moru”, rekao je ovaj historičar.

Pisma je zadržao bivši radnik “Cunard Linea”, kompanije koja se spojila 1934. godine sa “White Star Laneom”, a potom ih je predao Hasu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh