Svaštara

7 NEPOGRIJEŠIVIH pokazatelja da vas čeka razvod prema advokatima

“Za mene je moj razvod bio pravo iznenađenje. To se dogodi kada niste kući 18 godina” – Li Trevino, golf igrač koji je ušao u Kuću slavnih.

Razvod braka - Flickr.com

Advertisements

Kao što citat gore pokazuje, gospodin Li Trevino je poznat kao neko ko umije da razgovara o raznim osjetljivim temama sa delikatnom mješavinom saosjećanja i smisla za humor. Sada 77-ogodišnji Trevino, sretno je oženjen svojom drugom ženo Klaudijom Bove, već 23 godine.

Za mnoge razvedene ljude, razgovaranje o njihovom iskustvu je sve samo ne humoristično. Isto je i sa advokatima za razvode, koji često nose breme prethodnih grešaka parova. Jedan bivši advokat za razvode ovako je to sročio: “Kada sam počeo sa radim, vrlo brzo sam nešto shvatio – mogao bih da radim i bez drame, prepucavanja i emotivnog prtljaga koji ljudi donesu u slučaj. Zatekao sam sebe kako koristim svoje psihološke vještine skoro isto koliko i pravne… Nisam bio zadovoljan… I nisam osjećao da pomažem ljudima u pozitivnom smislu.

Osim što mijenja život, razvod je često dugotrajan proces. Advokat za razvode je možda jedina osoba, pored samog para, koja je svjedok ružnoj prirodi ljudskog razdvajanja. Zbog toga, ovi profesionalci posjeduju široko znanje o ovoj osjetljivoj temi, prenosi “Fokuzz“…

Prema njima, postoji 7 glavnih činilaca koji dovode do neuspjeha braka:

1. Tišina (ni)je zlato

Očigledno je da je dobra komunikacija od vitalnog značaja u braku. Kada se faktor svevažne komunikacije naruši, uobičajeno je da je jedan ili oba partnera počne da šuti. Prema advokatima za razvode, “tretman šutnjom”, javlja se mnogo češće u braku koji se raspada. Evi Jeang, jedna od najistaknutijih advokata na svijetu , kaže: “Ovo je poljubac smrti za parove, jer dovodi do osjećaja ozlojađenosti. Volja da rješavate usputne probleme utire put za njihovo rješavanje.

2. Posao na prvom mjestu

“Porodica na prvom mjestu” jeste provjereni i istiniti aksiom sretnih parova i porodica. Kada jedan partner iznenada postane radoholičar, to može biti loš znak. Okolnosti zbog kojih se javlja tako ponašanje, konačno će i odrediti ishod veze. Očekivano, efektna komunikacija je vitalna: kada vaša druga polovina provodi neproporcionalno mnogo vremena na poslu bez objašnjenja, šanse za razvod značajno rastu.

3. Kontrola ponašanja

Pokušavanje da kontrolišete supružnika, koja god stvar da je u pitanju (npr.ostajanje do kasno napolju, zapuštena kuća itd), nije dobar znak za vezu. Uparite ovo sa činjenicom da kontrolisani pojedinci rijetko promjene svoje ponašanje, pa će vam postati jasno zašto je zajednički život sa takvom osobom težak. Kontrolisanje novca tako što ćete zabraniti partneru pristup karticama, bankovnom računu i slično, takođe može da dovede do konačnog razvoda.

4. Bolesti ovisnosti

Advokati kažu: “U porodičnom zakoniku, ovisnost od alkohola i opojnih supstanci, kao i kompulsivno kockanje, prisutni su u velikom broju slučajeva“. Alkoholizam i ovisnost od opojnih supstanci mogu se liječiti; međutim, broj neliječenih ovisnika daleko premašuje broj izliječenih. Ovisnost i njene negativne posljedice previše su veliki teret da bi drugi supružnik mogao da se bori s njim.

5. Novčani problemi

U idealnom slučaju, o svemu vezanom za finansije razgovara se prije braka, ali to se ne dešava često. Možda više štete braku od potencijalnih finansijskih posljedica (npr. nemogućnost otplaćivanja kredita), nanosi narušeno povjerenje. Tokom braka, često iskrsnu novčani problemi. Ali previše trošenja, tajne kupovine, prekoračenje limita na kartici, neplaćeni računi – jesu sve potencijalni razlozi zbog kojih drugi partner može početi da razmišlja o razvodu.

6. Manjak zajedničkih interesovanja

“Suprotnosti se privlače” ne mora nužno znači da “Suprotnosti ostaju zajedno”. Advokat Liza Mejer kaže: “Iako je istina da se suprotnosti privlače, nemojte da pretpostavljate da će osobine u koje ste se zaljubili, biti te koje će vas zadržati u braku.” Različiti tipovi ličnosti uživaju u različitim stvarima – Kada postoji širok jaz između interesovanja dve osobe, one će više vremena provodite odvojeno, što nas dovodi do…

7. Osjećaj razdvojenosti

Tipično je da u braku iskusimo suprotne emocije, među njima i osjećaje bliskosti i udaljenosti. Kada se ova dinamika javlja u razumnim vremenskim intervalima, može da se smatra za dobar znak, jer su strast i briga za partnera očigledni. Međutim, taj “jezivi” osjećaj udaljenosti ispisuje posljednje stranice braka. Mnogi činioci, među njima i neki pomenuti na ovoj listi, samo će ubrzati ovaj spori proces razdvajanja.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh