Svaštara

15 ključnih pitanja koja morate postaviti partneru prije braka

Odluka da se vjenčate jedna je od najvećih u životu, pa vi i vaš partner morate imati jasne i kompatibilne odgovore na ovih 15 pitanja, prije nego što izgovorite “Da”.

Ljubav - Blogspot.com

Advertisements

Važno je da znate istinu o medicinskoj, porodičnoj, pravnoj i finansijskoj historiji vašeg partnera, jer od toga zavisi kako ćete se nositi sa budućim bračnim scenarijima i problemima i to da li ćete postati dio poražavajuće statistike razvoda. Stopa razvoda brakova sve je veća iz godine u godinu. Komunikacija, saradnja i posvećenost veoma su važni faktori od kojih zavisi uspjeh braka, ali je takođe važno i poznavanje sebe. Prije nego što se odlučite na brak, postavite sebi i partneru ovih 15 pitanja. Ne izbjegavajte ih, jer ćete jednom možda zažaliti što ih niste ranije pitali, piše “Fokuzz“.

1. Kako ćemo se nositi sa velikom promjenom u budućnosti koja utiče na vas oboje?

To može biti sjajna ponuda za posao zbog koje će vaš partner željeti da se preseli u inostranstvo, a ako vi niste spremni da pođete sa njim. on će možda otići sam. Morate unaprijed znati koje su vaše granice kada su u pitanju velike promjene. Ako je vaš partner voljan da se preseli zbog vas, onda i vi morate biti voljni da isto uradite za njega.

2. Da li smo kompatibilni po duhovnim pitanjima i porodičnim religioznim ubjeđenjima?

Niko ne želi da mijenja nečija dugotrajna vjerska ubjeđenja. Zato, ako vaš partner očekuje crkvenu ceremoniju vjenčanja i odgajanje djece u duhu vjere, budite sigurni da vam je to prihvatljivo.

3. Kako ćemo se nositi sa sopstvenim zdravstvenim problemima i problemima porodice?

Da li planirate da vaši roditelji kada ostare žive sa vama da biste brinuli o njima ili vam je potreban finansijski plan da biste plaćali dom ili osobu koja će se starati o njima?

4. Da li neko od nas ima genetsko oboljenje koje može da se prenese na djecu?

Leukemija srpastih ćelija, hemofilija, rak i druge genetske bolesti ostaju u porodici. Morate znati na vrijeme sopstveni rizik i rizik kojim su izložena vaša buduća djeca od bolesti sa obje strane. Kako biste se starali o djetetu rođenim sa teškim invaliditetom?

5. Kako ćemo balansirati i uskladiti odmore i specijalne prilike sa tvojom i mojom porodicom, a takođe i kako ćemo obezbjediti vrijeme samo za nas dvoje?

Praznici znaju biti veoma stresni, a i vaši i roditelji vašeg partnera žele da provedu vrijeme sa vama. Ali šta je sa vama dvoma, i vašom novom porodicom? Odluka kako da podijelite vrijeme tako da svi budu zadovoljni može biti pravi izazov.

6. Šta oboje preduzimamo da bismo promijenili sebe kako bi bili bolji ljudi?

Šta ne volite kod sebe i želite da poboljšate?

7. Gdje vidimo sebe za 5, 10, 15 ili 50 godina? Da li bi naši planovi bili drugačiji da se nismo vjenčali?

Ne želite da saznate kasnije da je vaš partner oduvijek želio da se pridruži cirkusu, ali je propustio priliku da živi svoj san da bi bio sa vama. Ovakve neispunjene fantazije mogu stvoriti tenzije u braku.

8. Da li smo uvjereni da uvijek možemo da nasmijemo jedno drugo?

Radost olakšava svakodnevnu napetost. Budite sigurni da možete da se smijete jedno s drugim, čak i u kriznim vremenima.

9. Šta nas frustrira jedno kod drugog i možemo li to da popravimo? Zašto o tome nismo govorili do OVOG momenta?

Zašto čekati svađu? Pitajte partnera šta mu se dopada u vašem ponašanju i nađite način da im pomognete da osjete da cijenite njihovo mišljenje.

10. Kako planiramo da nam strast potraje?

Gubljenje iskre bi bilo grozno. Šta možete da se obavežete da ćete raditi da bi i nakon 40 godina još uvijek privlačili jedno drugo?

11. Da li smo spremni da potražimo pomoć bračnog savjetnika ako sami ne budemo mogli da riješimo probleme?

U studiji parova koji su trenutno na savjetovanju, žene su bile te koje češće traže savjet, dok su muževi bili nevoljni da potraže pomoć. Spremnost da potražite pomoć kada dođe do nepomirljivih razloga od izuzetne je važnosti za opstanak braka.

12. Da li mislimo da su za probleme u vezi više odgovorne stvari u vezi ili izvan nje?

Ovo pitanje otkriva da li partner misli da je rješavanje problema u njegovoj sopstvenoj moći. Unutrašnji osjećaj kontrole jeste ključna osobina za rješavanje problema, kao i za pozitivno razmišljanje. Sasvim suprotan jeste osjećaj da su stvari izvan vaše kontrole i da je život nešto što vam se dešava, a ne da ste vi glavni igrač u njemu. Studija romantične posvećenosti pokazala je da žene koje su razvile osjećaj kontrole imaju dublje i posvećenije romantične veze, od onih koje život vide kao niz događaja koji im se dešava. Ljudi koji vjeruju da je kontrola u njihovim rukama, iskoristiće tu moć da rješavaju probleme, a ne da krive drugu osobu.

13. Kako su prethodne neuspjele veze promijenile naše ponašanje?

Većina nas je prije braka iskusila nekoliko propalih veza. Saznajte šta je vaš partner naučio iz tog iskustva i kako su promijenili svoje ponašanje kao rezultat toga.

14. Koje su naše finansijske obaveze i ciljevi?

Da li ćemo živjeti u dugovima kao što rade mnogi parovi ili smo spremni da investiramo u budućnost? Koje ćemo korake preduzeti da bismo pokrili sve vanredne finansijske situacije?

15. Da li osjećamo da potpuno vjerujemo jedno drugom kada je u pitanju naša posvećenost braku?

Povjerenje je tajna sigurnog braka, ispunjenog ljubavlju i dubokom odanošću. Povjerenje se zaslužuje riječima i postupcima. Prvo upitajte sebe, a onda i partnera da li bezrezervno vjerujete jedno drugom.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh