Svaštara

OTVORITE VRATA SREĆI: Ovu biljku morate imati u domu ako ŽELITE uspjeh i ZADOVOLJSTVO

Privlačnog izgleda i neobične strukture, ova višegodišnja biljka je veoma prilagodljiva i izdržljiva, što je čini izuzetno vrijednom za uređivanje savremenih zatvorenih prostora u kojima veliki broj sobnih biljaka danas ne može da opstane.

Sretni bambus - Lijekizprirode.com

Advertisements

Sretni bambus (lucky bamboo) ili sobni bambus je danas standardni dio ponude skoro svih cvijećara i čest izbor mnogih kupaca, piše “Dnevno“…

Svako od nas je bar jednom dobio ovu neobičnu biljku, bilo u buketu, bilo samostalno, a nakon saznanja da joj nije potrebna posebna njega i mnogo pažnje, sigurno je mnogima postala omiljeni dio kućnog zelenila.

Ono što vjerovatno većina ne zna, to je da ova interesantna biljka uopšte nije bambus! To je zapravo biljka koja se naziva Dracena sanderiana i svojim izgledom zaista podsjeća na bambus, što objašnjava ime kojim je popularizovana u svijetu.

Pored toga, značajnu ulogu u njenoj skorijoj ekspanziji na tržištu igra i egzotičan izgled i izrazita dekorativnost, kao i raznovrsne mogućnosti aranžiranja, bilo samostalno ili u kombinaciji sa rezanim cvijećem i drugim elementima.

Danas postoje tri osnovne forme tzv. sretnog bambusa – ravni bambus, uvijeni bambus i bambus slobodnog stila.

Ove tri forme su kasnije poslužile kao osnova za razvoj niza varijeteta koji se mogu naći u prodaji.

Održavanje

Potrebno je da znate svega nekoliko informacija o ovoj interesantnoj biljci i da joj poklonite malo pažnje kako bi krasila vaš dom dugi niz godina.

  • Poput rezanog cvijeća, tzv. srećni bambus se drži u vodi
  • Trebalo bi mijenjati ili dolivati vodu na svakih 10 dana do dvije sedmice jer brzo crpi hranljive materije. Koristite odstajalu vodu i napunite vazu do oko 10-ak cm visine
  • Osjetljiv je na direktnu sunčevu svjetlost, koja može dovesti do promjene boje listova (postaju žuti)
  • Listovi mogu da promjene boju u žutu zbog viška hlora u vodi, a ukoliko do toga dođe, odstranite ih kako bi se na njihovom mjestu razvili novi listovi
  • Uspijeva u širokom rasponu temperature, otprilike od 15 do 32 oC
  • Prihranjivanje nije neophodno, ali možete mu dodati malo tečnog đubriva sa vremena na vrijeme

Feng shui

Postoji staro kinesko vjerovanje da ova biljka donosi sreću, odakle i potiče njen naziv.

U Aziji se sretni bambus tj. Dracena sanderiana unosi u novi dom jer se vjeruje da pozitivno utiče na emocije ukućana i atmosferu u domu.

Često se poklanja kolegama i saradnicima ili prijateljima za dekoraciju poslovnog prostora jer se vjeruje da donosi uspjeh i napredak u karijeri.

Prema feng shui-ju, koji naglašava simboliku ove biljke, trebalo bi da obratite pažnju na broj stabljika koji kupujete jer se smatra da dvije stabljike donose ljubav, tri sreću, pet zdravlje, osam bogatstvo, a devet sreću na svim poljima.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh