Svaštara

ČETIRI SPASONOSNE DREVNE MUDROSTI: KO OVO PRIMIJENI, ŽIVJEĆE MNOGO BOLJE!

Koja su to četiri sporazuma koja svako treba da sklopi sa samim sobom ili “Ruizov životni kod”.

No image - Haber.ba

“…Ja ovaj proces nazivam ’pripitomljavanjem’ ljudi….

Dijete najprije uči nazive stvari: mama, tata, mlijeko, flašica. Dan za danom, u kući, u školi, na televiziji, govore nam kako treba da živimo, kakvo ponašanje je prihvatljivo… Stičemo čitav koncept šta znači biti ’žena’ i šta znači biti ’muškarac’. Učimo i da procijenjujemo sebe, druge, svoje bližnje…

Svoju djecu obučavamo koristeći sistem nagrade i kazne. Kažemo im ’Ti si dobar dečko’, ’Ti si dobra djevojčica’ kada rade ono što kao roditelji želimo da rade, a ’Nevaljali ste’ kada to ne rade.

Kada smo se ponašali protivno pravilima, bili smo kažnjavani. Kada smo se ponašali u skladu sa pravilima, dobijali smo nagradu. I, uskoro smo počeli da se plašimo kazne, a isto tako smo se plašili da nećemo dobiti nagradu… Uskoro smo stekli potrebu da privlačimo pažnju drugih kako bismo dobili nagradu… Vremenom, zbog strahova, počinjemo da se pretvaramo da smo drugačiji nego što zaista jesmo samo da bismo zadovoljili druge, samo da bismo bili dovoljno dobri za druge… A kada dovoljno odrastemo, toliko smo ’pripitomljeni’ da nam nisu potrebni drugi da nas ’pripitomljavaju’. Toliko smo obučeni da sami sebe ’pripitomljavamo’. Taj sistem vjerovanja je poput Zakona koji vlada našim umom. Bez pogovora, šta god se nalazi u toj knjizi za nas predstavlja istinu čak iako je u suprotnosti sa našom unutrašnjom prirodom…

Čak iako je Knjiga zakona pogrešna, ona čini da se vi osjećate sigurno.“

Ovo je dio knjige Miguela Angela Ruiza Četiri sporazuma koja je izdata prije 17 godina i prodata je u više miliona primjeraka. Za mnoge je ovo knjiga mudrosti, praktični vodič ka ličnoj slobodi.

Ruiz potiče iz meksičke porodice iscjelitelja i šamana i očekivalo se da će nastaviti ovu tradiciju. Međutim, njega je privlačio moderan način života i on studira medicinu i postaje hirurg. Ovaj ’moderni’ životni tok prekida iskustvo blisko smrti, i Ruiz ipak prihvata porodične tekovine i postaje toltečki nagual (onaj koji pojedinca vodi do lične slobode).

Koja su to četiri sporazuma koja svako treba da sklopi sa samim sobom (ili Ruizov životni kod)?

Neka tvoja riječ bude besprijekorna“. Izgovaraj samo ono što zaista misliš. Ne koristi riječi kako bi govorio protiv sebe ili ogovarao druge. Moć svojih riječi usmjeravaj ka ljubavi i istini.

Ništa ne shvataj lično“. To što drugi rade ne rade zbog tebe. Njihovi postupci i riječi samo su projekcija njihove stvarnosti. Kad postaneš imun na mišljenja drugih, nećeš više biti žrtva bespotrebne patnje.

Ne pretpostavljaj“. Pronađi hrabrost kojom ćeš postavljati pitanja i izraziti ono što zaista želiš. Komuniciraj sa drugima što jasnije i preciznije kako bi izbegao nesporazum, tugu i dramu. Ispunjavanjem samo ovog jednog sporazuma, možeš potpuno promijeniti svoj život.

Uvijek daj sve od sebe“. Tvoje najbolje će se mijenjati iz trenutka u trenutak i biće drugačije kada si zdrav, drugačije kada si bolestan. Kako god, u svakom trenutku daj najbolje od sebe i izbjeći ćeš samokritiku, zaloupotrebu samog sebe i kajanje, piše “Stil“…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh