ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svaštara

Ako se budite umorni ovo je jednostavan trik da umor otklonite

Budite se rano i odlazite ranije na spavanje kako biste ujutro bili naspavani i odmorni za obveze koje vas očekuju, ali umjesto toga, budite se poprilično umorni?

Budjjenje - Ibar.ba

Ako vam je ovaj scenario poznat, imamo odgovor za vas.

Jako je bitno kada odlazite na spavanje, ali nema veze s dužinom već s ciklusima sna. Ako se probudite u pogrešno vrijeme, odnosno, na pola ciklusa, možete biti znatno umorniji nakon buđenja, kao da i niste spavali, puše “Večernji“…

Jedan ciklus traje 90 minuta, a tokom njega prolazimo kroz pet fazi sna, četiri “non-rapid eye movement (NREM)” i jedan “rapid eye movement (REM)”.

Četvrta faza sna je najdublja i teško se probuditi iz te faze, odnosno, kada se budite, osjećate se vrlo pospano. Ako se želite dobro odmoriti i naspavati, nije bitno samo otići ranije na spavanje, bitno je i kada se budite.

Budite se u 7 sati

Ako ustajete u 7 sati, na spavanje biste trebali ići u 21.46 ili 23.16 sati, a ako vam je to prerano, onda u 00.46 ili čak 02.16 sati.

Potrebno nam je oko 14 minuta u prosjeku da prirodno zaspemo.

Budite se u 6 sati

Ako će vaš alarm zazvoniti za buđenje ujutro u 6 sati, najbolje vrijeme za odlazak na spavanje je 20.46, 22.16 ili 23.46. Ako ste stvarno noćna ptica, onda možete na spavanje i u 01.16 sati.

Budite se u 06.35 sati

Planirajte odlazak na spavanje u 21.21 h, 22.51, 00.21 ili 01.51 h.

Budite se u 8 sati

Ako se ne morate budite previše rano, recimo u 8 sati, onda ste pravi sretnik. Ali odlazak na spavanje i u ovom slučaju treba biti prilagođen ciklusu spavanja. To znači, idite na spavanje u 22..46, 00.16, 01.46 ili 03.16 sati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh