ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svaštara

Pod hitno prestanite s ovom navikom i nećete se više debljati od večere

Obrok pripremljen kod kuće i konzumiran u krugu porodice, a da pritom niko od prisutnih ne gleda televizor ili video, dobar je početak borbe protiv pretilosti, pokazalo je nedavno provedeno američko istraživanje.

Večera - Ljepota.ba

Rezultati istraživanja naučnika sa univerziteta u Ohiju zasnivaju se na odgovorima 12.842 ispitanika koji su odgovorili da su sedam dana prije učešća u anketi, najmanje jedan obrok jeli u krugu porodice.

Trećina ispitanika studije bila je pretila, a kod nekih je indeks tjelesne mase bio veći od 30.

Pošto su uzeli u obzir i ostale faktore, među kojima onaj o radnom i bračnom statusu, rasnoj pripadnosti, nivou obrazovanja i starosnoj dobi, naučnici su ustanovili da je kod ispitanika koji su odgovorili da nikad ne gledaju tv-program za vrijeme obroka, rizik od pretilosti bio znatno manji nego kod osoba koje su redovito konzumirale obroke uz televizor, piše “Index“…

I kod osoba koje su same pripremale obroke evidentiran je manji rizik od pretilosti nego kod ostalih. Više od polovine učesnika istraživanja odgovorilo je da gotovo svakodnevno pripremaju obroke, 35 posto ih je kazalo da to čini nekoliko puta sedmično, a 13 posto ih je reklo da vrlo rijetko kuha kod kuće.

Najmanji rizik od pretilosti zabilježen je kod osoba koje su konzumirale obrok pripremljen kod kuće i pritom nisu gledale tv ili video.

“Učestalost zajedničkih porodičnih obroka nema nekog većeg značaja na rezultat studije. Puno je važnije što radimo za vrijeme konzumiranja obroka”, rekla je autorica studije Rachel Tumin, istakavši da je važno ne gledati televiziju za vrijeme obroka jer se to u većini slučajeva svodi na automatizovano “trpanje hrane” u organizam.

Dodala je da čak i ako učestalost porodičnih ručaka nema većeg uticaja na rizik od pretilosti, takvi obroci imaju druge prednosti – utiču na zdravlje s emotivnog i socijalnog stajališta.

Rezultati studije objavljeni su na internet stranicama časopisa “Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh