ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svaštara

Stvari koje ti starija sestra nikad nije priznala…

Danas, kada pomisliš na odrastanje sa starijom sestrom, to se uvijek događa s osmijehom na usnama.

Sestre - Net.hr

Prisjećaš se trenutaka kada ste se svađale, kada niste mogle smisliti jedna drugu, trenutaka kada ste se grlile, kada si bila ponosna što imaš takvu stariju sestru, trenutaka kada je bilo dovoljno da je držiš za ruku kako bi bila sretna.

U periodu života svakih sestara postoji period kada im je razlika u godinama najveći neprijatelj, ali kasnije, to prerasta u jednu od najsnažnijih veza u životu, piše “Family“…

Ona više nije samo tvoja sestra, ona je tvoja najbolja prijateljica, s kojom si od prvog dana dijelila najsretnije i najtužnije trenutke.

Postoje neke stvari s kojim se tvoja starija sestra morala nositi, ali ti to možda nikada nije priznala.

ODGAJANA JE PO STROŽIM PRAVILIMA

Ona je bila prvo dijete i jedino dijete tokom dužeg perioda. Tvoji mama i tata tek su počinjali učiti kako biti roditelji. Zapravo nisu tačno znali šta rade. Uvijek postoji strah da će pogriješiti u takvim slučajevima: zato su tada njihova pravila bila stroža. Kada si ti došla na svijet, bili su popustljiviji jer su već postali iskusni roditelji.

TVOJI RODITELJI JE ČESTO PODSJEĆAJU DA JE ONA STARIJA

Starija sestra mora biti pametna, i mora popustiti čak i kada ne želi. Roditelji to uvijek ističu, ali ona je to razumjela. I ona zna da je morala biti odgovorna.

Naučila je kako biti odgovornom za svoju malu seku (tebe). Trudila se da ne bude glasna kako ne bi probudila bebu. Tada je bila odgovorna za curicu koja je trebala ići u vrtić. Bila je odgovorna za malu školarku koja se predugo spremala za školu. Zatim za djevojčicu kojoj se nije radio domaći… Tvoja starija sestra imala je puno odgovornosti.

TRUDILA SE da bude DOBAR UZOR

Tvoja starija sestra nije mogla biti kao njene lude prijateljice. Iako je bila mlada, morala je naučiti pažljivo razmisliti o svojim odlukama i postupcima. Znala je da ti je ona uzor. Naravno da je imala uticaj na tvoje odrastanje. Ali, isto tako si i ti uticala na svoju stariju sestru. Ti si joj bila motiv da svakim danom bude bolja.

PONEKAD JOJ JE BILO JAKO TEŠKO

Tvoja se sestra morala nositi s dosta problema, kao na primjer komplikovan odnos s vašim roditeljima, problemi u školi, svađe s prijateljima, i to je sve prolazila sama. I zato ti je htjela pomoći, pokušati ti prenijeti svoja iskustva. Ponekad ti je to izgledalo naprono, dosadno i iritantno. Bila si defanzivna i kolutala očima. Ali tvoja starija sestra nije osvrtala na tvoje ponašanje, nastavila je po svom i štitila te kako ne bi upala u nevolje.

ZNALA JE DA ĆEŠ GRIJEŠITI

Da, davala ti je savjete i prenosila svoja iskustva. Ali znala je da se s nekim stvarima moraš sama pozabaviti. Tako da je tada pustila da pogriješiš i da sama riješiš neke stvari. Ali bez obzira na sve, uvek je bila tu za tebe, bila je spremna da ti bude rame za plakanje.

POMAGALA JE VAŠIM RODITELJIMA DA TE BOLJE RAZUMIJU

Ponekad je trebala preuzeti ulogu posrednika kada je to bilo potrebno. Čak i kada nisi bila u pravu, tvoja se starija sestra zauzimala za tebe i pokušla vašim roditeljima objasniti razloge za takvo tvoje ponašanje.

BRINULA SE KAD SI ODRASLA I POČELA IZLAZITI S MOMCIMA

Kad si postala tinejdžerka, tvoja starija sestra ti je davala savjete kako da razgovaraš sa momcima, kako da se našminkaš i obučeš. Ona je imala odgovore na pitanja koja ti je bilo previše neprijatno da pitaš roditelje. I bila je sretna da te vidi zaljubljenu. Ali se i brinula da ti neko ne slomi srce.

MORALA JE BITI STROGA PREMA TEBI

Možda si ponekad osjećala da tvoja starija sestra ne mari za tebe i tvoje probleme; mislila si da te izaziva iz zabave. Ali zapravo te ona pokušavala motivisati kada te je trebalo dovesti u red. Ta je strategija bila uspješnija od osuđivanja ili sažaljevanja.

PONEKAD JE BILA TOTALNO ZBUNJENA

Tvoja starija sestra je pokušavala različite uloge. Ona je morala biti učiteljica, prijateljica i zaštitnica. Ali većinu vremena, nije znala kako se postaviti. Ali usprkos svemu, bila je tu za tebe.

UVIJEK JE SPREMNA DA TI POMOGNE

Tvoja starija sestra je sretna što je prva osoba koju zoveš u “kriznim” situacijama. Bez zadrške će priskočiti u pomoć i pokušati da riješi problem kao da je riječ o njoj samoj.

Imala je veliki uticaj na tvoje odrastanje i lični razvoj. Ona te voli kao nikog drugog na svijetu. Vi niste samo sestre. Vi niste samo prijateljice. Vi ste sve to, ali i više.

Zauvijek!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh