Svaštara

ISTRAŽIVANJA POTVRDILA, VJERUJTE MU: Vaš pas tačno zna da li je neko DOBAR ili LOŠ čovjek…

Istraživanja su dokazala da psi dobro procjenjuju ljude i njihovo ponašanje. Na osnovu toga odlučuju kako će reagovati na njih i trebaju li upozoriti vlasnike na nešto loše.

Pas - Dnevno24.com

Ako ste vlasnik kućnog ljubimca, vjerovatno ste već dugo svjesni da je vaš krzneni prijatelj prilično pronicljiv tip, a sad su i istraživanja pokazala koliko su psi stvarno lukavi i kako dobro procjenjuju ljude, piše “24sata“…

Istraživanje objavljeno u časopisima “Neuroscience” i “Biobehavioural Reviews” je pokazalo da su psi sposobni prepoznati da li je neko dobra osoba, prenosi “Metro”. Tačnije, oni mogu procijeniti ponaša li se neko bezobrazno prema drugoj osobi.

Izgleda da psi imaju ugrađeni detektor za bezobrazne i zločeste ljude.

Mali dragi pametni ljubimci koriste ove informacije kako bi se znali postaviti u komunikaciji s ljudima, uključujući i vlasnike ako su nepristojni ili bezobrazni prema nekome.

Kako bi provjerili svoje zaključke, istraživači su zamolili vlasnike da pred svojim psima odigraju scenarije u kojima se različito ponašaju. Volonteri su se pretvarali da ne mogu otvoriti limenku i tražili su pomoć dva istražitelja koji su bili s njima.

U prvom scenariju, jedan od istraživača je pasivno stajao dok je drugi pomagao vlasniku.

U drugom scenariju, jedan istraživač je samo stajao pasivno ne reagujući, dok je drugi direktno odbio pomoći.

U oba slučaja je kraj scenarija bio da istraživači ponude psu poslasticu.

I tu stvari postaju interesantne:

  • U prvom scenariju, psi su podjednako uzeli poslastice od jednog i drugog istraživača.
  • U drugom slučaju, gdje je jedan od istraživača bio otvoreno bezobrazan prema njihovom vlasniku, psi su u velikom postotku ignorisali istraživača i zanemarili danu poslasticu.

Istraživanja su dokazala da psi dobro procjenjuju osobe i njihovo ponašanje i na osnovu tih informacija odlučuju kako će komunicirati. Pseće ponašanje prema takvim ljudima je direktna posljedica njihovog ponašanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh