ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svaštara

OSLOBODITE SE NEGATIVNIH MISLI ZA 5 MINUTA: VIŠE NEĆETE BRINUTI O ONOME ŠTA JE BILO I ŠTA ĆE BITI!

Ekhart Tole podijelio je jednu nevjerovatnu spoznaju koja ga je oslobodila od stresa prošlosti, ali i budućnosti.

Ekhart Tole - Screenshot

Ekhart Tole je jedan od vodećih autora našeg vremena iz područja duhovnosti. Jedan je od rijetkih duhovnih učitelja koji odiše skromnošću, piše “Stil“…

Njegova svaka misao počiva na ličnom, duboko proživljenom iskustvu. Knjige koje je napisao postale su bestseleri.

Najpoznatije od njih su “Moć sadašnjeg trenutka” i “Nova Zemlja” koje su mnogim ljudima širom svijeta iz osnova promijenile život.

Od teške depresije do prosvjetlenja

U svojoj knjizi “Moć sadašnjeg trenutka” Ekhart Tole govori o vlastitom iskustvu depresije.

Živio je u disfunkcionalnoj porodici, te je do svoje 13. godine bio izuzetno tjeskoban. I, kako kaže, više puta je bio na korak do samoubistva. Dugi periodi depresije i tjeskobe potrajali su sve do 29. godine.

A onda je jedne noći, kaže, doživio stanje užasa i rekao sam sebi: “Ne mogu više živjeti sa sobom”. Tada je pomislio kako u njemu postoji dvojnost – jedno JA koje je svjesno i drugo JA s kojim više ne može živjeti.

Pitao se koje je od ta dva JA stvarno. Nakon te noći svijet više nije gledao istim očima.

Kada je ujutro otvorio oči, osjetio je duboki mir i bio očaran ljepotom i životom predmeta u svojoj sobi, zracima svjetlosti koje su ulazile kroz prozor…

Taj unutrašnji spokoj ga od te noći više nikad nije napustio.

Šta mu se dogodilo, shvatio je tek godinama poslije, nakon što je razgovarao s budističkim monasima. Problem je u unutrašnjem nezadovoljstvu.

Tokom odrastanja, pod uticajem porodice i okoline, vi se počinjete poistovjećivati s vašim umom. Stvarate mentalnu sliku o tome ko ste i počinjete vjerovati u svoje fantomsko, izmišljeno ja. To je vaš ego, izvor vaše patnje.

Da bi ego mogao opstati, on se hrani vašim razmišljanjem o prošlosti i budućnosti. Ako uspostavite prijateljski odnos sa sadašnjim trenutkom, vaš se ego više neće imati za šta hvatati.

Da li ste primijetili da vam stalno nešto nedostaje i da neprestano za nečim žudite?

Iza toga se takođe krije ego. On želi stvari, novac, uspjeh, ugled, moć jer tako dobija na važnosti. Ali čak i kad mu sve to pružite, vi i dalje ostajete prazni, neispunjeni i necjeloviti.

Tole kaže kako ništa vanjsko ne može ispuniti vašu unutrašnju prazninu. Nju možete ispuniti samo iznutra – tako što ćete postati svjesni svog unutrašnjeg bića, odnosno toga ko vi zapravo jeste.

Bolest zvana kompulsivno razmišljanje

Nakon što je i sam iskusio teret misli, Ekhart Tolle je shvatio da savremeni čovjek boluje od jedne teške bolesti, koja se službeno ne smatra bolešću – jer je ima većina ljudi.

Riječ je o kompulsivnom ili pretjeranom razmišljanju. Taj unutrašnji glas koji stalno negoduje i kritikuje te vrti iste priče izvor je naše patnje.

On truje ne samo nas iznutra i okolinu nego i planetu na kojoj živimo. A usto nas i energetski jako oslabljuje i iscrpljuje. Vrijeme je da konačno toga postanemo duboko svjesni.

Tole kaže da naš um može biti vrlo koristan instrument, ali i razorna sila. Današnji čovjek se, nažalost, poistovećuje sa svojim mislima, ne shvatajući da se njegova prava priroda ne krije u umu, nego u dubini njegova bića.

“Čak 80 do 90 posto naših misli potpuno je nepotrebno”, kaže Tole.

Razmišljanje o nečem što je bilo ili što će se tek dogoditi samo produbljuje osjećaj nezadovoljstva te nas udaljava od stvarnog života, koji se uvijek odvija samo SADA. Tole nas uči da ne postoje ni prošlost ni budućnost jer iskustveno možemo doživjeti samo – Sadašnji trenutak.

Dakle, stvaran je samo Sadašnji trenutak, a prošlost i budućnost su psihološko vrijeme. Jednom kad osvjestite ovu misao, vaš bi se život mogao zauvijek promijeniti.

Vi ste čista svijest

Da li ste primijetili da su vaše misli vrlo nestalne i da ih ne možete kontrolisati? Ne znate otkud i zašto dolaze niti kamo nestaju.

Dakle, one upravljaju vama, a ne vi njima, zar ne?

Ali to ne znači da ih se ne možete osloboditi. “Početak slobode jest spoznaja kako vi niste to biće koje vas opsjeda – mislilac” kaže Tole.

Kada shvatite da vi niste vaše misli, nego čista svijest u kojoj se vaše misli pojavljuju, možete ih početi posmatrati kao objektivni posmatrač.

Tada postajete svijesni glasa koji čujete u svojoj glavi i koji uglavnom optužuje, kritikuje i negoduje. Taj glas, kaže Tole, pripada uslovljenom umu koji je rezultat sveukupne vaše prošlosti, kao i kolektivnog kulturalnog misaonog sklopa koji ste naslijedili.

Kada postanete svijesni svjedok svojih misli, one će polako gubiti na snazi i rasplinuti se. Tada ćete osjetiti veliko olakšanje i slobodu, a u vama će se stvoriti prostor za povezivanje s višim nivoom svijesti.

Sadašnji trenutak je – vječan

Vaše misli su samo sićušan vid prostranog carstva inteligencije kojim raspolažete, smatra Tole. Stvari koje su zaista važne, poput ljepote, ljubavi, stvaralaštva, radosti i unutrašnjeg mira izviru iz područja s druge strane uma, onog djela koji nije racionalan.

Osim što možete biti svjedok svojih misli, postoji još jedan način prekidanja struje misli, a to je potpuno usmjeravanje pažnje na Sadašnji trenutak.

Sadašnji trenutak je izvan vremena i on je vječan. Kada ga potpuno osvjestite, oslobodićete se tereta prošlosti i budućnosti, a samim time i stalne struje misli.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh