ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svaštara

Ovo je najzdraviji narod, u čemu je tajna

Najzdravija srca i koronarni sistem imaju pripadnici naroda Čimejnej u šumama Bolivije, od kojih skoro niko nema znakove začepljenja arterija.

Čimejnej - Nezavisne

Sprovedeno istraživanje zaključilo je da su prikupljeni podaci nevjerovatni i daju dobar uvid koliko potpuno drugačije ishrane i načini života mogu da utiču na zdravlje ljudi.

Istraživači ističu da su svjesni da ostatak svijeta ne može da se vrati na takav način života, odnosno na sakupljanje plodova i primitivnu zemljoradnju, ali da se iz prakse “ovog fascinantnog naroda mogu izvući pouke”, piše “RTS“…

Čimejnej narod broji oko 16.000 ljudi, koji love, pecaju i obrađuju zemlju na rijeci Maniki u Amazonskoj prašumi.

Njihov način života ima sličnosti sa načinom života naših dalekih predaka od prije nekoliko hiljada godina. Timu naučnika trebalo je više letova i putovanja kanuima kako bi stigli do njima.

Od čega im se sastoji ishrana

Sedamnaest posto ishrane čini divljač, uključujući divlje svinje, tapire i kapibare (najveće glodare na svijetu). Sedam posto čini slatkovodna riba.

Ostatak hrane stiže sa porodičnih farmi koje uzgajaju pirinač, kukuruz, korijen manioke (nešto poput slatkog krompira) i jednu vrstu banana.

Osim toga, jedan dio ishrane čini voće i zrnevlje koje se sakuplja po prašumi.

To sve znači da 72 posto kalorija koje unesu dolazi iz ugljenih hidrata u odnosu 52 posto u SAD, a slično je i u ostatku razvijenog svijeta.

Oko 14 posto kalorija pripadnici naroda Čimejnej dobiju iz unetih masti. Poređenja radi, u SAD masti čine 34 posto kalorijskog unosa.

Što se unosa proteina tiče, on je sličan i kod jednih i kod drugih, ali južnoamerički narod unosi mnogo više nemasnog mesa.

Koliko se kreću?

Pripadnici Čimejneja daleko su aktivniji. Muškarci u prosijeku naprave oko 17.000, a žene 16.000 koraka. Čak i oni preko 60 godina starosti zakorače 15.000 puta dnevno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh