ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svaštara

IMALA JE 12 I MAJKA JE PRODALA TURISTI: “Plakala sam, a on je rekao da me kupio i može šta hoće”

“Te noći me je odveo sa sobom. Prisilio me je. Plakala sam. On je rekao: ‘Ja sam te kupio, ja mogu sa tobom da radim šta god mi je volja. Dao sam novac tvojim roditeljima, mogu da te koristim koliko god dugo želim. Zaveži!'”, tako počinje njena ispovijest “CNN”-u.

Munira Begum - Twitter

Munera Begam, sada ima 19, živi u Hajderabadu u Indiji. Kaže da joj je bilo samo 12 godina kad su je roditelji prodali u prisilan brak sa muškarcem iz Omana. On je imao 70. Takozvanu “bračnu noć” ona danas naziva “torturom”.

“Nisam obrazovana i nisam mogla da razumijem ništa šta se događalo”, kazala je ona. “Bila sam dijete”. Kaže da je dva mjeseca držao zaključanu u sobi, učestalo je koristeći za se*s, piše “Express“…

“Kad je morao negdje da ide, zaključao bi me, vratio se kasnije i potom bi tortura iznova započela”, ispričala je ona. Policija kaže da je u historiji Hajderabada na stotine takvih slučajeva kao što je Begumin. Mlade djevojke iz siromašnih četvrti roditelji prodaju bez njihovog pristanka starijim turistima koji dolaze tražeći se*s.

Ovi zločini često uključuju i trgovce ljudima, zajedno sa agentima, posrednicima kao djelovima tih organizacija. Agenti imaju bazu u nekoliko zemalja Bliskog istoka i Afrike. Oni poznaju posrednike u Hajderabadu, gradu s procentualno najvećom populacijom muslimanskog stanovništva u Indiji, koji prilaze siromašnim porodicama i nagovaraju ih da svoje maloljetne kćerke prodaju jer im treba novac.

Agenti, s druge strane, imaju klijente, obično starije muškarce, koji putuju u Hajderabad. Tamo im posrednici pokazuju djevojke, kako bi odabrali koju žele. Sveštenici su takođe dio kriminalne organizacije, jer pripremaju dokumente o vjenčanju, koji uopšte nisu pravno osnovani, a istovremeno i dokument o razvodu. Prema jednom od najviših islamskih autoriteta u Hajderabadu, islamski zakon insistira na tome da djevojka pristane na brak, a ovdje se sve izvodi bez pristanka.

Nakon nekoliko sedmica ili mjeseci iskorištavanja djevojke za se*s, klijent je napušta i nikad se više ne vraća. Neke djevojke su čak pretrpjele grupna silovanja.

Mnoge njihovi “kupci” drogiraju da ne bi bile u stanju da se opiru. Teško je razumijeti kako bi majka mogla da proda svoju kćerku, a Begumina majka objašnjava odluku. Kaže da njena porodica od petero članova živi stisnuta u jednoj sićušnoj sobi u jednom od najsiromašnijih djelova Hajderabada. Kaže da je njen suprug bio alkoholičar, da nisu imali novca, da je vjerovala da će prodajom kćerke poboljšati njen život, kao i život porodice.

“Mislili smo da ćemo sa tim priuštiti malu kuću i tamo živjeti”, objašnjava ona. “Naš život i život naše kćerke postao bi dobar. Zato smo mislili da to treba da učinimo.” Begum sada ima mladu kćerku, čiji je otac čovjek za koju su je silom udali. Nakon što je zatrudnila nakon dva mjeseca, on se od nje razveo telefonski. Rekla je da je bila toliko izvan sebe da je pokušala da se ubije.

“Jako sam plakala. Toliko sam patila i mislila da je moj život besmislen. Zadnji put sam pokušala da prerežem vene.”

Ali od toga je odgovorila lokalna nevladina aktivistkinja Šahen koja pomaže sprečavanje prodaje mladih djevojaka u prisilne brakove. Ona ih i spašava i pomaže im da se opore, učeći ih vještinama poput krojenja, kompjuterima, sličnim stvarima koje im pomažu da postanu finansijski nezavisne.

“San mi je da svaka djevojka bude sretna i da uživa u životu koliko god može, da bude slobodna”, kaže ona. Nakon što ju je Šahen odvela, Begum je policiji podnijela prijavu, a policajci su uhvatili posrednika koji je učestvovao u njenoj prodaji. Godine su potrebne za oporavak, a ona je sada rješena da ne dopusti da se ikada više ikome takvo nešto dogodi.

“Ne želim da se više bilo koja djevojka sa takvim nečim mora suočiti”, kaže Begum. “U mom srcu osjećam tu bol koju sam prošla, sljedeća osoba ne bi smijela da iskusi tu bol.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh