Svaštara

DOBRA STRANA TUGE: Prekidom postanemo jači i sretniji

Ne postoji lagani način da se opiše ono kroz što osoba prolazi za vrijeme prekida, a isto tako nije lako opisati posljedice tog iznimno stresnog životnog perioda.

Tužna zena - Blogspot.com

Prekid razara um, zdravlje i tijelo, a bol koju osjećamo zbog gubitka nekoga koga jako volimo je užasna. Ipak, postoji i jedna svijetla tačka: gubitkom te ljubavi ponovo otkrivamo ljubav prema stvarima i ljudima koje smo zapostavili, a koji nas čine sretnim.

Jedna od tih ljubavi je ona prema samom sebi. Kroz proces “ozdravljenja” nalazimo sreću u timo da smo sami i ponovo učimo uživati u toj vrsti samoće, a tu tezu podržavaju i naučnici.

Trava je zaista zelenija s druge strane

Naučnici Ty Tashiro i Patricia Frazier proveli su studiju pod nazivom “Više nikada neću biti u takvoj vezi” koja je obuhvaćala 92 studenta koji su nedavno preživjeli prekid.

Svaki od ispitanika navelo je barem jednu pozitivnu promjenu koja se dogodila nakon prekida, a neke od tih promjena odnosile su se na veće samopouzdanje, nezavisnost i bolje odnose s porodicom i prijateljima.

Isto tako, prekidom postanemo jači i s vremenom sve lakše puštamo ono što nas je činilo nesretnim. Postajemo svjesni da nam zapravo i nije bilo onako lijepo kao što smo mislili jer stvari gledamo iz jedne sasvim nove perspektive.

Prekidi bole, ali bol nije vječna. Na nama je da sam odlučimo da želimo biti sretni i preduzmemo sve korake kao bi to i ostvarili. Na kraju, ne kaže se bez veze da “nakon kiše uvijek dolazi sunce”, piše “Net“…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh