Svaštara

Dječak pronašao rijedak braon dijamant od 7,44 karata

Četrnaestogodišnji Kalel Langford šetajući američkim parkom “Krater dijamanata” pronašao je braon dijamant od 7,44 karata, koji je ujedno i najveći te vrste otkriven u posljednjih 40 godina.

Kalel Langford - Nezavisne

Kao i svaki posjetilac ovog parka, dječak je sanjao da će pronaći dijamant, ali nije očekivao da sjajni braon kamenčić, veličine pasulja, posjeduje toliku vrijednost. U parku koji se nalazi u američkoj državi Arkanzas vlada pravilo da onaj ko pronađe dijamant može da ga zadrži, prenosi “Tanjug”…

Kada je dječak, šetajući pored rijeke, ugledao kamen odmah je pomislio da je pronašao nešto posebno. Odnio ga je ocu koji je zaključio da se ne radi o nečemu što je potamnilo od starosti, već o nečemu što zaslužuje detaljniji pregled.

Odnijeli su kamen stručnjacima iz parka da ga ispitaju i potpuno su se zapanjili kad su čuli da je to sedmi po veličini dijamant pronađen u tom parku, ali i da je najveći takav pronađen u posljednjih 40 godina.

Kalel je svom dijamantu dao naziv “Supermen” i riješio da ga sačuva kao suvenir.

Od 1906. godine kada su u ovom parku otkriveni prvi dijamanti, iskopano ih je više od 75.000, različitih boja i veličina. Posjetioci su dužni da plate ulaznicu 10 dolara, a svaki dijamant koji pronađu mogu slobodno da ponesu sa sobom.

Takvo pravilo ovog parka djeluje prilično velikodušno obzirom na to da su se neki obogatili pronađenim primjercima, prenosi “CNN”.

Izneđu ostalih, nedavno je pronađen dijamant od 2.03 karata, jedan od 8.52 u obliku ledenice, bijeli oblika suze od 3.69 karata, kao i žuti od 2.01.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh