ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svaštara

ZASTRAŠUJUĆE: Dječaku uklonili 232 zuba, operacija trajala 7 sati, a ovo nije jedini slučaj bizarnog tumora!

Ovakvi zubi obično rastu u gornjoj vilici, ali mogu da se jave i ispod jezika takođe.

No image - Haber.ba

Sedmogodišnjem dječaku je na mjestu očnjaka koji nedostaje izrastao tumor, na spoljnoj strani vilice, ali su na kraju doktori ustanovili da je tumor u stvari kesa sa zubima. On je odveden u dječju bolnicu u Ho Ši Minu na pregled kada je kancer na njegovoj gornjoj vilici postao vidljiv. Iako ga nije boljelo, nije izgledao lijepo.

Ovo nije usamljen slučaj jer su doktori jednom dječaku iz Indije 2014. godine uklonili čak 232 zuba, a operacija je trajala punih sedam sati.

Rendgenski snimak otkrio je da su se u tumoru formirali zubi. Doktori su izvršili operaciju i uklonili ga, te u njemu pronašli 54 mala zuba, piše “Telegraf“…

Tumor je bio benigni, nije izazivao bol ili nelagodnost, ali mogao je da omete razvoj drugih zuba i izazove deformacije.

Doktori su poručili roditeljima da redovno vode svoju djecu kod zubara kako bi svi problemi mogli da budu otkriveni na vrijeme.

Ovo rijetko stanje zuba zove se hiperdontija. Kada osoba ima još 20 zuba pored prosječnih 32 smatra se da ima ovaj poremećaj.

Ovakvi zubi obično rastu u gornjoj vilici, ali mogu da se jave i ispod jezika takođe.

Osoba sa ovakvim stanjem obično ovo ispravljaju dok su mlađe ili kada krenu da im rastu stalni zubi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh