ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svaštara

Dirljiva priča o dječaku Marku: “Učiteljice, danas ste mirisali kao moja majka”

Prvog dana školske godine u petom razredu nastavnica Nada je svoje učenike pokušala uvjeriti da ih sve podjednako voli.

No image - Haber.ba

U njenom razredu u prvoj klupi sjedio je dječak Marko. Učiteljica Nada je Marka posmatrala i prethodne godine i primjetila da se rijetko igra sa ostalom djecom. Odjeća mu je bilaneuredna. Marko je znao da bude i neprijatan zbog čega je učiteljica često posezala za crvenom hemijskom sa kojom je upisivala jedinice na njegovim zadaćama. I u ovoj školi svaki nastavnika je na kraju godine bio dužan da napiše svoje mišljenje o svakom učeniku. Jedan od nastavnika to je radio nakon što bi iščitao mišljenja ostalih nastavnika od prethodnih godina a potom ispisao svoja zapažanja o svakomučeniku ponaosob.

Kako se bližio kraj školske godine, nastavnica Nada je naglas, pred cijelim razredom iščitavala izvještaj za svakog učenika ponaosob. Iako se nalazio u sredini dnevnika, Markov izvještaj je ostavila za kraj. Kada ga je pročitala doživjela je veliko iznenađenje, piše “Misli pozitivno“…

U prvom razredu, za Marka je pisalo: “Marko je bistro dijete i uvek se smije. Uredan je i lijepo vaspitan. Pravo je zadovoljstvo poznavati ga”.

U drugom razredu: “Marko je odličan učenik, svi ga vole, ali ima problema kod kuće jer mu je majka neizlječivo bolesna”.

U trećem razredu: “Teško je podnio smrt svoje majke. Trudi se koliko može, ali njegov otac uopšte ne obraća pažnju i ako se nešto ne promijeni, to će se loše odraziti po njega”.

U četvrtom razredu, “Marko se povukao u sebe i ne pokazuje interes za školu. Nema mnogo prijatelja i ponekad spava na času”.

Nastavnica Nada je tek tada shvatila u čemu je problem i postidjela se. Još joj je gore bilo kada su joj učenici donijeli božićne poklone umotane u ukrasne papire, svi osim Marka koji je svoj poklon donio nespretno umotan u običnu papirnatu kesicu. Gospođa Nada je uz veliki napor otvorila baš njegov poklon između svih ostalih. Neka djeca su počela da se smiju kada je otkrila ogrlicu od plastične imitacije kamenja, gde su neki vidno nedostajali, kao i do pola ispunjenu bočicu parfema. Utišala je dječji smijeh tako što je rekla da je ogrlica predivna i stavila je oko vrata, a parfem je stavila sebi na ruku.

Marko je ostao posljednji nakon škole da bi joj rekao: “Gospođo Nado, danas ste mirisali kao moja majka”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh