Svaštara

ZBOG OVIH 5 PRINCIPA DANSKI ŠKOLARCI SU NAJSRETNIJA DJECA NA SVIJETU

Činjenica je da ova skandinavska zemlja djecu voli i da se o njoj jako dobro i adekvatno brine. To potvrđuje i itekako kvalitetno obrazovanje u kome ništa nije prepušteno slučaju.

Danska skola - Detinjarije

Prema posljednjem UN-ovom globalnom izvještaju o sreći, danski školarci najsretnija su djeca na svijetu. Taj podatak uopšte ne začuđuje, jer u zemlji u kojoj zima traje duže nego ostala tri godišnja doba zajedno i mrak većinu godine pada već u 16 sati, sve funkcioniše besprijekorno.

Danska je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja nema ozbiljnih problema s natalitetom. Njihove žene prosječno rode 1,8 djece tokom života. Činjenica je da ova skandinavska zemlja djecu voli i da se o njoj jako dobro i adekvatno brine. To potvrđuje i itekako kvalitetno obrazovanje u kojem ništa nije prepušteno slučaju, piše “RTL“…

Djecu se od malih nogu uči da budu individualci, da se trebaju brinuti sami o sebi i animirati se. Biti isključivo odlikaš i imati najskuplje tenisice na nogama, Dancima nisu najvažnije stvari na svijetu. Oni žive po nekim drugim puno skromnijim i vrijednijim životnim principima.

Biti najbolji nije najvažnija stvar u životu

Dok kod nas, iz godine u godinu raste broj odlikaša, u Danskoj je situacija nešto drukčija. Njihov obrazovni sistem nije isključivo posvećen dobijanju što bolje ocjene, već razvijanju djetetove znatiželje i sposobnosti za samorazvoj. Škole pokušavaju stvoriti okruženje u kome će se učenici vrednovati prema svojim vlastitim osobinama i sposobnostima. Šta to znači? Svaka osoba, bez obzira koju školu završila, može pronaći svoje “mjesto pod suncem” i biti društveno korisna sebi i zajednici. Kod njih ne postoje, tražena i manje tražena zanimanja. U njihovim obrazovnim sistemima skoro da nema djece ponavljača i onih koji odustaju od obrazovanja.

Znati biti svoj jednako je važno kao i znati čitati i pisati

Danski školski kurikulum u prvom je redu usmjeren na podsticanje ličnog razvoja i to nije samo otrcana fraza. Oni smatraju da primarna funkcija škole nije samo osigurati djetetu bazično znanje, primjerice, naučiti ga čitati, pisati i računati. Jednako je važno učiti ga razvijanju vlastite ličnosti. Prije nego što krenu u vrtiće i male škole, roditelji s djecom svakodnevno rade na proširivanju vokabulara, uče ih osnovnim školskim pravilima te toleranciji koja im je izuzetno važna.

Učenje napamet nije poželjno

Učenici se podstiču da sami istražuju, dolaze do informacija, analizuju, pa ako treba i vrše različite eksperimente. Pažljivo slušati na času za Dance nije dovoljno. Oni “zahtijevaju” da učenik također učestvuje u procesu učenja. U školama ih uče razvijanju vlastitog mišljenja te da mišljenja drugih nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo. Razvijanje samopoštovanja smatraju jednom od najljepših osobina koje jedno dijete može razviti. Kreativnost, kritičko mišljenje i samoinicijativnost smatraju vrlo važnim, korisnim i poželjnim. Učiti napamet, naprimjer, ulomak iz nekog teksta, smatraju u potpunosti nebitnim i nepotrebnim.

Sreća i blagostanje su važni

Većina naše djece, ali i roditelja, jedva čeka vikend kako bi se odmorili od škole i školskih obaveza. Dok mi čekamo slobodne dane kao “ozebli sunce”, Danci teže tome da se djeca jednako vesele školi, kao i naprimjer, nekoj vannastavnoj aktivnosti. Za mlade Dance od 14 do 18 godina, koji nisu sigurni koji bi fakultet upisali, obrazovni sistem im omogućava pohađanje jednogodišnje škole tzv. “Efterskole.” Naglasak u tim tzv. posebnim školama stavljen je na program koji nije pokriven u redovnim školama. Otkrivanje talenata i raznoraznih kreativnih nota, primarne su zadaće škole.

Svako bi trebao imati jednake šanse

Samo kod 11 posto Danaca, velika plaća, presudni je faktor pri odabiru karijere. U zemlji u kojoj ljudi plaćaju jednu od najviših stopa poreza, težnja za obogaćivanjem nije najvažnija. Dance, od malih nogu uče da novac nije presudan faktor kada je u pitanju sreća. Raditi ono što voliš i biti u tome uspješan, važnije je od “debelog” novčanika. U danskim školama, u višim razredima, redovno se održavaju sastanci na kojima učenici o svojim planovima za budućnost, ponaosob, mogu razgovarati sa svojim nastavnicima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh