Svaštara

Ovaj čovjek je prije 20 godina predvidio dolazak Trumpa, a sad ima jezivu vijest za SAD i svijet!

Prošlog vikenda na društvenim mrežama proširio se citat iz knjige Carla Sagana “Svijet progonjen demonima”. Većina se složila da njegove riječi jezivo precizno opisuju sadašnje vrijeme i trenutnu situaciju u Americi. To se posebno odnosi na postupke novog predsjednika Donalda Trumpa.

Carl Sagan - PIXABAY

Slutim da će Amerika moje djece ili mojih unuka postati takva da će biti mjesto isključivo uslužne ili informatičke ekonomije, da će skoro sve proizvodne industrije pobjeći u druge zemlje, da će fenomenalna tehnološka moć biti u rukama nekolicine, da se na javni interes niko neće ni obazirati, da će ljudi izgubiti sposobnost donošenja vlastitih stavova i kritičkog propitivanja onih na vlasti, da ćemo se vratiti u eru neznanja i mraka kad izgubimo sposobnost razlikovanja dobrog i istinitog, jer ćemo posezati za kristalima i nervozno se savjetovati sa horoskopima”, napisao je on.

Dvije decenije unaprijed savršeno je dijagnostikovao trenutnu paralizu razmjene informacija, zagušenih namjernim ili nenamjernim širenjem dezinformacija, prenosi “Express“…

Nazivali oni problem “lažnim vijestima” ili “alternativnim činjenicama” ili naprosto “strahom, nesigurnošću i sumnjom”, Saganovo proročanstvo svijeta u kome “gubimo sposobnost razlikovanja dobrog i istinitog”, čini se kao da nam se obistinjuje pred nosem.

Knjigu je napisao kao strastveni poziv na korištenje naučnog promišljanja i naučne metode u donošenju odluka na dnevnoj osnovi.

Sagan je tvrdio da je naučni pristup najbolji način i za kontrolisanje naših političkih predstavnika kako bi radili za nas.

Posljednje poglavlje svoje knjige nazvao je “Pravi patrioti postavljaju pitanja” i u njemu donosi ovakav zaključak.

“Ukoliko su građani obrazovani i donose vlastita mišljenja, u tom slučaju oni na vlasti rade za nas. U svakoj zemlji bismo trebali djecu da učimo naučnim metodama i razlozima za Povelju o pravima. Time će se razvijati određena pristojnost, poniznost, duh zajedništva.

U svijetu progonjenom demonima koji ispunjavamo ljudskim vrlinama to bi moglo biti sve što stoji između nas i tame koja nam prijeti”, napisao je on.

I zaista, samo gledajući SAD, Trumpova administracija preti Agenciji za očuvanje okoline, borbi protiv klimatskih promjena, dostupnosti obrazovanja i zdravstva, medijima, više nego ikad iko u historiji te zemlje.

Više pogledajte u priloženom videu:


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh