ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svaštara

Evo kako se griju zimi: Japanski proizvod za hladne dane

Život u Japanu ima prednosti i naravno nedostataka. Jedan od nedostataka je hladna zima i život u kućama s vrlo lošom izolacijom. Nije baš jasno zbog čega kuće nemaju izolaciju s obzirom na to da su zime zaista oštre i nemilosrdne posebno na sjeveru zemlje.

No image - Haber.ba

Međutim, domišljati su Japanci i toj nevolji stali na kraj. Bez obzira na razloge loše izolacije u Japanu postoji cijela industrija posvećena upravo grijanju, prenosi “Jutarnji“…

Popis proizvoda koji Japanci koriste zaista je veliki od električnih deka do “Heat-tec” termalnog daljnjeg rublja. Međutim, na vrhu popisa je jedan od najvećih japanskih izuma. Zaboravite Walkman, instant rezance i karaoke. Čak se niti robotizovani toaleti ne može usporediti sa svemogućim kotatsu.

U osnovi je to mali stol s grijačem ispod, te deka prebačena preko vrha stola koja zadržava toplinu. No, ipak je i mnogo više od toga. Zimi je žarišna tačka kućanstva. Kada se porodica okupi i sjedne ispod pokrivača koji grije i krene razgovor, i druženje, televizija i sve druge elektroničke igračkice postaju prošlost.

I što je najbolje, i djeca i odrasli podjednako uživaju u tom stanju polu-hibernacije.

Kotatsu se koristi u Japanu od 14. vijeka i prvobitno je to bio irori, ili kamin za kuhanje. Do 17. vijeka, irori ukopan u zemlju poznat je pod nazivom Hori-gotatsu i nalikovao je fiksnom kotatsu. Dok se današnji moderni mobilni kotasu nazivaju OKI-gotatsu.

Ovo je najpoznatiji japanski komad namještaja koji je tamo zimi apsolutni “must have” u svim domovima…

Cijena? Od 125 dolara (cca. 225 KM).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh