ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svaštara

PET NAVIKA ZA KOJE MISLIMO DA SU DOBRE, A UNIŠTAVAJU NAS

Do sad samo naučili da cigarete i alkohol nisu dobri za naše zdravlje, a da su fizička aktivnost i zdrava ishrana ono što nam je potrebno za kvalitetan život. Međutim, uvjereni smo da neke stvari radimo ispravno i da je to dobro za nas – zato je važno da razbijemo mitove.

Spavanje - Vijesti.me

Mit o spavanju

Svi smo se susreli sa napornom sedmicom i manjkom sna. Uvjerili smo sebe da je višesatno spavanje vikendom dobro za nas i da smo na taj način nadoknadili odmor koji smo sebi uskratili u toku sedmice. E, pa neće moći. Ovo je ogromna zabluda – čovjeku je potrebno 7 do 8 sati sna svake noći. I čisto da znate ništa niste nadoknadili ako ste spavali 12 sati, piše “Noizz“…

Mit o tuširanju

Ukoliko se tuširate više puta dnevno i mislite da je to dobro za vas – moramo da vas razočaramo. Pretjerano tuširanje nije dobro rješenje. Kako ističu mnogobrojna istraživanja – tuširajte se samo kad je potrebno. Naime, čestim tuširanjem se ubijaju dobre bakterije koje štite našu kožu i samim tim naša koža je sklonija upalama, crvenilu i ostalim komplikacijama. Ovo ne znači da ne treba da se tuširate sedam dana, samo ne pretjerujte. Ljeti zbog visokih temperatura najbolje da se ne koriste kupke i sapuni, već samo mlaka voda prilikom tuširanja.

Mit o pranju zuba

Istina je samo jedna – zube treba prati dva puta dnevno. Oni koji su skloni pranju zuba poslije svakog obroka treba da se odviknu ove navike. Nije dobro za desne i gleđ.

Mit o popodnevnom spavanju

Obilan ručak i teška hrana nam uglavnom dovode san na oči i onda je logično da prilegnemo nakon obroka i odspavamo. Ovaj ritual je prisutan kod velikog broja ljudi, ali je veoma loš. Spavanje nakon obroka vodi ka višku kilograma. Zbog toga nutricionisti i doktori skreću pažnju da se nikako ne večera kasno i da se ne ide na spavanje nakon večere. Ako nije dobro nakon večere, onda nije dobro ni nakon ručka.

Mit o čišćenju

Mnogi su uvjereni da je važno redovno i do detalja čistiti životni prostor. Ovo je lijepo, ali istraživanja su pokazala da pretjerano čišćenje i sređivanje stana ili kuće dovodi do alergije. Naime, naš organizam se navikava na “sterilne” životne uslove, pa susret sa jačim alergenima ili prašinom zna da napravi problem. Nema potrebe da pretjerujete sa preparatima za ubijanje bakterija, usisavanjem itd.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh