Svaštara

Dijete liznulo banderu i ostalo zalijepljeno za nju… Na prvi pogled, smiješna scena, onda shvatiš da je situacija ozbiljna!

Ako ste ikada gledali film “Glup i gluplji” mogli ste da vidite kako prolazi osoba koja na minusu poželi da lizne metalni predmet. Zalijepi se. Kao super lijepkom. Ali to nije samo film.

No image - Haber.ba

U Beogradu je posljednjih dana sve više poziva doktorima u kojima roditelji mole za savjet, kako da oslobode jezik svoje djece iz leda, piše “Žena“…

Ovi magični prizori mraza nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Tako je prije neko veče mama iz Pančeva srela komšinucu ispred prodavnice. Sa njom je bio i njen petogodišnji sin. Sa komšinicom je razmijenila par riječi, dok se mališan igrao oko njih. Onda je čula mumlanje. Kada se okrenula, imala je šta da vidi. Mališanov jezik je bio zalijepljen za stub od saobraćajnog znaka. Tu, tik do nje.

Na prvi pogled, smiješna scena, onda za tri sekunde shvatiš da je složena! Dječak počinje plače i rita se. Strah ga je. Majka pokušava da ga smiri, a i sama je u panici. Ne može samo da ga povuče… Pokušava da zove hitnu pomoć. Komšinica traži pomoć prolaznika. Neko se sjetio. U prodavnici brzo griju vodu. Mama se pita da li je to greška. Mlakom vodom polivaju jezik mališana i dijete je slobodno. Kada ga je mama pitala zbog čega je lizao stub, dobila je jednostav odgovor: “bio je tako lijep!”.

Slična stvar se desila i u Beogradu, u Novom Sadu su spašavali sedmogodišnjaka koji je lizao haubu. Zašto je lizao haubu? Pitanje je tako suvišno. Jendostavno, palo mu je na pamet.

Dakle, svašta im pada na pamet. I prije nego što im održite predavanje da ne treba po hladnoći da ližu metalne predmete po ulici koji im liče na lilihipe, (znamo rekli ste im da inače ne treba svašta da stavljaju u usta, ali djeca su to), evo savjeta doktora kako da postupite ako se ipak nekako slučajno “poljube” sa banderom.

“Voda je u tim situacijama najbolje rješenje. Ali ne vrela. Voda mora da bude sobne temperature i da se polako sipa preko jezika, dok se “zarobljenik” ne osobodi”, savjetuje Nevenka Dimitrijević, doktorica opšte prakse.

“Postoji još jedno rješenje, a to je da oko usta stave šake i pušu u njih kao da griju ruke. Na taj način će topao vazduh polako otopiti led i osloboditi jezik. Ovaj postupak duže traje, ali ako nema vode u blizini savršeno je rješenje”, dodala je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh