Svaštara

Korištenje aluminijumske folije u kuhinji izuzetno je opasno!

Kada se aluminijumska folija zagrijava, u hranu ispušta aluminij koji na kraju završi u našem tijelu, pokazala je to nedavna studija. Doktori upozoravaju kako se radi o količinama koje su izuzetno štetne za zdravlje.

Aluminijska folija - Net.hr

Opasno je pripremati hranu u aluminijskoj foliji, podgrijavati i ostaviti da se na njoj hladi.

“Što je temperatura veća, više aluminijuma završava u hrani. Takva folija nikako nije pogodna za kuhanje ili za korištenje kod nekih namirnica, kao što su paradajz, agrumi ili začini”, objašnjava dr. Zubaidy, jedan od autora studije i upozorava kako gomilanje aluminijuma u tijelu može dovesti do ozbiljnih bolesti kao što su, na primjer, osteoporoza i Alzheimerova bolest, piše “simplecapacity.com”.

Dovodi i do visokih nivoa kalcijuma u krvi, što je i najčešći pokazatelj da se u tijelu nalazi previše aluminijuma. To vodi do problema s taloženjem kalcijuma u kostima pa ga se previše nalazi u krvi. Također, u ranijim istraživanjima je pisano o tome kako je kod oboljelih od Alzheimera pronađeno aluminijuma nataloženog u moždanom tkivu. Utvrdili su to nakon njihove smrti kada su obdukcijom proučili mozak, piše “24sata“…

Doktor Zubaidy kaže kako aluminijumska folija nije opasna za zdravlje ako se u nju stavlja hladna hrana. Napominje kako treba izbjegavati i aluminijumski pribor za jelo te posuđe. Za kuhanje je bolje koristiti masni papir.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh