ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svaštara

Pet pravila: Švedski stil života svi treba da usvojimo

Prošle godine Danci su oduševili svijet svojim receptom za sreću pod nazivom “hygge”. U centru tog koncepta bilo je uživanje u malim stvarima i udobnosti doma.

Ilustracija - Moj.ba

Ali, čini se kako će ove godine dominirati švedski koncept “lagom“!

Činjenica je da je skandinavski način života jedan je od najpoželjnijih. Ove godine posebno će vladati trend “lagom” koji dolazi iz Švedske, a vezan je uz “ne premalo i ne previše” koncept.

U prenesenom značenju, najbolji opis koje odgovora ovom konceptu bi bio – sasvim dovoljno.

“Lagom” se povezuje sa štednjom, poštenjem i kreiranjem ravnoteže u životu. Za razliku od “hygge” koncepta koji se vezuje za osjećanja, “lagom” bi bio duhovna vodilja koja podstiče samodisciplinu i umjerenost, kao i preuzimanje kontrole nad sopstvenim životima tako što ćemo živjeti skromno, ali i produktivno.

Zato započnite 2017. godinu s novim pogledom na život u lagom stilu:

1. Minimalno i nenametljivo

Naglasak je na sirovoj ljepoti nedovršenih površina, tačnije na prirodnim materijalima. U svoj interijer dodajte komade namještaja na kojima je vidljiva majstorska vještina. Kod “lagom” koncepta bitan je pragmatični pristup radu i životu.

2. Zelenilo i svježe biljke

Dio novca možete da sačuvate ako se odlučite na uzgajanje sopstvene hrane. Ne mora to da bude veliki vrt, dovoljna je i prozorska klupica, samo izaberite nekoliko namirnica od kojih ćete imati najveću korist. Takođe, začinsko bilje je vrlo jednostavno uzgajati, pa na jednostavan način možete da obogatite jela ili u potpunosti promijeniti ukus.

3. Reciklaža

Još jedna stavka koju “lagom” naglašava je smanjenje proizvodnje otpada, odnosno ponovno korištenje i reciklaža onoga što se može, poput biljki za kompost, papira, kartona, trave, sirovog povrća i prirodnih vlakana poput pamučnih i vunenih tkanina.

4. Sijalice

Smanjite svoj ekološki otisak korištenjem LED sijalica koje štede električnu energiju. One su takođe štedljive i za vaš novčanik, jer duže traju od običnih. Naravno, ne zaboravite da gasite svijetlo kada izlazite iz prostorije ili kada vam zapravo nije potrebno.

5. Uspostavljanje ravnoteže

Gnjavaža sa kojom se najradije ne bismo bavili je pospremanje nereda, ali i sami znate da kada napokon završite sa svim spremanjem osjećate se puno bolje i zadovoljnije. Vrijeme je da ponovo uspostavite sklad u svom domu, i to što jednostavnije, na primjer, pomoću bolje organizacije i efikasnijeg načina skladištenja stvari, piše “Zadovoljna“…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh