Svaštara

Nuučnici upozoravaju na ponašanje koje uništava vezu

Ako u vezi ili braku pokazujete prezir prema partneru, velika je vjerovatnoća da nećete ostati zajedno.

Svađa - Ilustracija

Advertisements

Događa li vam se da na putu prema kući razmišljate kakao jedva čekate zagrliti partnera, a onda, kada izusti, po vama pogrešnu rečenicu, umjesto poljupca na njega istresete sav svoj bijes? Neki shvate da su pretjerali i izvinu se, a neki uvijek ostaju pri svom i ne žele mijenjati stav. Spadate li u drugu kategoriju, vrlo vjerovatno pokazujete prezir prema svom partneru, piše “N1“…

Ako je tako, vaša veza je u opasnosti.

Prezir je mješavina bijesa i gađenja, za vezu je daleko toksičniji od frustracija i drugih negativnosti. Između ostalog, podrazumijeva da svog partnera ne doživljavate ravnopravnim – već manje vrijednim.

John Gottman, stručnjak za brak i profesor psihologije na Univerzitetu u Washingtonu i osnivač Gottman Instituta, kaže da je prezir “poljubac smrti” za svaku vezu.

Studija koju je radio zajedno s psihologom Robertom Levensonom pokazala je da je prezir u vezi toliko razarajući faktor i da uz druga negativna ponašanja poput kritike i opstrukcije, može predvidjeti razvod u više od 90 posto slučajeva.

Prezir uzrokuje više od 90 posto raskida veza i brakova, pokazalo je 14-godišnje istraživanje u kojem je učestvovalo 79 parova iz različitih djelova SAD-a, a čiji su rezultati objavljeni 2002. godine. Tokom godina dok je trajala studija razvelo se 29 parova-ispitanika.

I nedavno provedena studija, u kojoj su učestvovala 373 para koja su tek sklopila brak, potvrdila je navedenu tezu. Ako su u prvoj godini braka vikali jedno na drugo, pokazivali prezir i nisu raspravili konfliktne situacije, takvi paravi, imali su veću šansu da se razvedu u prvim godinama braka.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh