Svaštara

Pet grešaka koje radimo kad se izvinjavamo

Većina misli da zna kako se lijepo izvinuti. No razmislite o zadnjoj situaciji u kojoj vam je neko rekao oprosti. Možda vam je zasmetao ton glasa osobe koja se ispričala ili vas nisu gledali u oči. Otkrivamo vam koje su najčešće greške koje radimo kada se izvinjavamo voljenim osobama.

Izvinjenje - Zadovoljna

Advertisements

1. Izvinjenje nije iskreno

Psiholozi tvrde da je neiskrenost u izvinjavanju najčešća greška. Iako je s jedne strane pohvalna želja da umirimo svojeg partnera riječima koje želi čuti, velika je šansa da oni neće biti sretni ako ne mislimo ono što izgovaramo, piše “Zadovoljna“…

“Partner vas poznaje, i zna kada se izvinjavate da završite svađu, a ne zato što to iskreno mislite. Vaše riječi moraju odgovarati vašem ponašanju”, kaže psihologinja Nikki Martinez. Ona savjetuje da slušate što govori druga strana, stavite se u njihove cipele i tek ćete onda moći iskreno ispričati se.

2. Opravdavate se

Postoji vrlo tanka linija između izvinjenja i opravdavanja. Čak i ako želite nekome pokazati da ga niste htjeli povrijediti, to može izgledati kao opravdanje.

“Izbjegavajte pretjeranu uzbuđenost kod izvinjavanja”, kaže porodični terapeut Dominick Hankle te dodaje da racionalizovana izvinjenja zvuče kao predavanje i ne dolaze do srca druge osobe. Ako ste povrijedili partnera, on osjeća emocionalnu bol. Zato izbjegavajte držanje monologa u izvinjenjima.

3. Pokušavate objasniti šta ste željeli reći i napraviti

Izvinjenja često prate riječi: Nisam to mislio, ali jednostavna je činjenica da smo svojim riječima povrijedili drugu stranu bez obzira da li smo nešto mislili ili ne.

Čak i kada je cesta popločena dobrim namjerama, možemo napraviti štetu. Najveća je greška kada ne priznamo nečiju emotivnu bol zbog neke rečenice koju nismo mislili izgovoriti ili koja je pogrešno protumačena.

4. Pretjerano korištenje riječi “ako” i “ali”

Izbrišite riječi “ako” i “ali” iz svojeg rječnika. Ultimativno loše izvinjenje bi glasilo na primjer: “Žao mi je ako se osjećaš povrijeđenom, ali ona se meni nabacivala.”

Takva izvinjenja stavljaju krivnju na treću stranu i ne osvrću se na emocije povrijeđene strane. Štaviše, mogu je posramiti i stvoriti još veći jaz između partnera.

5. Stalno izvinjavanje zbog iste stvari

“Za loše ponašanje se uvijek treba izvinuti. No ako se stalno ponavljaju iste greške, izvinjenje gubi svoj smisao. Izvinjenje u tom slučaju ima manji značaj nego promjena ponašanja”, kaže psihologinja Linda F. Williams.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh