Svaštara

Pred vratima su pronašli tek rođeno mače. Kad im je veterinar saopštio o čemu se tu radi – O BOŽE!

Dovoljno je loše vidjeti da su napuštene životinje prepuštene same sebi!

Mače - Likemag.com

Advertisements

Međutim, kada su to mladunci koji nisu sposobni da se brinu o sebi, stvar postaje još tužnija. Srećom, postoje organizacije koje brinu upravo o takvim životinjicama, piše “Likemag“…

Jedna porodica sa Tajlanda u svom komšiluku pronašla je tek rođeno mače, te su odmah pozvali nadležne.

Međutim, ovo nije bilo obično mače…

Kada su pogledali malo bolje, vidjeli su da se ne radi o običnoj kućnoj mački. Lokalna organizacija za spašavanje životinja ih je obavijestila da se radi o jednoj južnoazijskoj vrsti mačke, koja se smatra ugroženom vrstom.

Spasioci su bili veoma zbunjeni, jer nije pronašli majku mačeta, koje je u trenutku pronalaska bilo staro svega nekoliko sati.

Iz daljeg razgovara sa porodicom, ispostavilo se da su oni već ranije spasili jednu ovakvu mačku sa ulice, a potom je pustili u divljini.

Vjerovatno je da je to bila njena majka, koja je predosjetila na koju adresu može doći, kako bi se okotila. Ova porodica pružila joj je sigurnost i to je ona dobro upamtila…

Čekali su i čekali, ali mama – mačka se nije pojavljivala. Mače je, zbog toga predato organizaciji za zaštitu divljih životinja.

Pružena mu je sva potrebna veterinarska njega, a kada se njegovo zdravlje stabilizovalo, dobio je i ime – Simba.

Bilo je i više nego bitno da Simba preživi. Ne samo radi sebe, već i radi čitave svoje vrste, čiju brojnost mora da održi.

Njegova rasa pripada ugroženoj porodici manjih, do srednjih mačaka u Srednjoj Aziji.

Uskoro su svi shvatili da je Simba pravi mali borac! Sa samo dva dana starosti, preživio je veoma bitnu borbu i na dobrom je putu do potpunog oporavka.

Čuvaju ga u posebnom inkubatoru, gdje dobija sve što mu je neophodno. Zasad je dobro, ali njegovo zdravstveno stanje se konstantno prati.

Divna je stvar što je porodica odmah reagovala na mališana u nevolji, jer je svaki minut bio dragocijen.

Hrabrom Simbi želimo sve najbolje!


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh