Svaštara

Izvještaj UN-a: Većina žrtava trgovine ljudima su žene i djevojčice

Gotovo tri četvrtine žrtava trgovine ljudima su djevojčice i žene, pokazuje novi izvještaj UN-a, objavljeno u srijedu.

Nasilje - Ilustracija/Twitter

Advertisements

Izvještaj Ujedinjenih naroda o trgovini ljudima u svijetu 2016. otkriva da su žrtve u 51 posto slučajeva odrasle žene, a 20 posto su maloljetne djevojčice, piše “Hina”…

Izvještaj UN-ova Ureda za droge i kriminal (UNODC) upozorava na povećanje broja odraslih muškaraca žrtava trgovaca ljudima s 13 posto 2004. na 21 posto deset godina kasnije.

Kao i prije dvije godine, gotovo trećina žrtava su djeca.

Između 2012. i 2014., zabilježena je ukupno 63.251 žrtva trgovine ljudima u 106 zemalja. U tom je periodu osuđen 14.191 trgovac ljudima.

“Ljudima se trguje najviše zbog spolnog iskorištavanja i prisilnog rada, ali isto tako i da bi radili kao prosjaci, stupili u lažne brakove, učestvovali u prevarama, proizvodnji pornografskih materijala, radi njihovih organa i dr.”, rekao je direktor UNODC Jurij Fedotov.

Trgovina ljudima češća je u zonama sukoba i u terorističkim režimima, navodi se u izvještaju.

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je u utorak svoju prvu rezoluciju o trgovini ljudima u zonama sukoba. Pozvalo je države članice da trgovinu ljudima definiraju kao kazneno djelo, zaštite žrtve i progone trgovce.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh