Svaštara

ANĐEO IZ AUŠVICA: Četiri godine je radila NEŠTO UŽASNO, ali logoraši ipak i danas SLAVE NJENO IME

U nacističkim logorima dešavali su se najgnusniji zločini nad nedužnima gdje su masovne smrti u krematorijumima i gasnim komorama za neke zapravo bile spas od sudbine mnogo gore od smrti… Ipak, ovo stravično mjesto iznjedrilo je i neke od najvećih “tihih heroja” Drugog svjetskog rata.

Žizela Perl - Dnevno.rs

Advertisements

Čak i veliki broj onih koji poznaju historiju ne znaju da je u Aušvicu, kao asistent jednog od najvećih monstruma savremenog doba – doktora Mengela radila medicinska sestra jevrejskog porijekla! Upravo ova žena dala je sve od sebe da spasi logoraše i smanji broj Mengelovih žrtava, prenosi “Dnevno“…

Doktor Mengele, “anđeo smrti” sarađivao je sa Žizelom Perl, medicinskom sestrom, koja je zbog svojih djela prozvana “anđelom Aušvica”.

Anđeo Aušvica

Žizela Perl je bila samo još jedna pripadnica jevrejskog naroda koja je deportovana u Aušvic početkom Drugog svjetskog rata. U masi izgladnjelih i bolesnih logoraša koji su svaki dan morali da rade teške fizičke poslove ne bi li se Treći Rajh uspiješno izdržavao i vodio ratove, Žizela je spontano pokazala svoja praktična i teorijska znanja iz medicine zbog čega su nacisti odlučili da je dodjele doktoru Mengelu kao ispomoć u laboratoriji, gdje je vršio gnusne eksperimente nad blizancima, mentalno zaostalima, ljudima patuljstaog rasta, druge boje kože…

Vjerovatno najgnusniji čin nacističke vlade koji je sprovodila u logorima bilo je masovno spaljivanje trudnih Jevrejki. Kada je jednom Mengele prevario Žizelu i rekao joj da provjeri koje žene iz logora su trudne kako bi one dobile “bolji tretman” samo da bi ih nakon toga ubio, ova hrabra dama je počela da prikriva trudnoće žena i krišom noću vrši abortuse, piše portal “Allday.com”.

Njena računica je bila jasna – spasiti što veći broj žena u nadi da će se izvući iz logora i jednog dana, u novom životu, imati porodicu!

I tako, dok je “anđeo smrti” nastavljao svoj monstruozni posao preko dana, “anđeo Aušvica” je nastavljala svoj posao preko noći. Žizel Perl je do 1945. godine uradila oko 3.000 abortusa.

Tihi heroj

Nakon oslobođenja, Žizela Perl je saznala da su joj porodicu nacisti ubili neposredno prije ulaska saveznika u Njemačku.

Odselila se u Ameriku gdje joj je odobreno državljanstvo. Postala je ginekolog u njujorškoj bolnici “Mount Sinai Hospital” gdje je postala stručnjak za liječenje neplodnosti.

Ipak, zato što je nailazila na otpor američke javnosti zbog toga što je obavljala i abortuse, ipak se odselila u Izrael gdje je zasnovala porodicu i nastavila da se bavi medicinom.

Napisala je više radova o ženskom reproduktivnom zdravlju, a u Izraelu je preminula 1988. godine.

Po životu Žizel Perl 2003. snimljen je film “Iz Pepela” (“Out of the Ashes”).


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh