Svaštara

“SEBIČNO, NEMORALNO, NEGATIVNO”: Ne lažite djeci o Djedu Mrazu, psiholozi tvrde – to ima užasne posljedice

Britanski psiholog Christopher Boyle i australijska sociologinja dr. Kathy McKay roditeljima savjetuju da prestanu djeci govoriti kako je Djed Mraz stvaran lik jer, po njihovu mišljenju takva “laž” može pokvariti odnos s potomcima te poljuljati djetetovo povjerenje u njih.

dijete i djeda mraz - Net

Boyle i McKay negativno gledaju i na priču o “strašnoj” tajnoj službi koja radi na Sjevernom polu i procjenjuje da li su djeca bila dobra ili zločesta, piše “Net“…

“Ako su roditelji u stanju lagati o nečemu tako posebnom i magičnom, može li im se vjerovati kao moralnim osobama i u drugim situacijama”, postavljaju pitanje naučnici u časopisu “Lancet Psychiatry”.

Sebični roditelji

Istovremeno iznose pretpostavku po kojoj roditelje na priče o Djedu Mrazu zapravo ne podstiču vlastita djeca, već sebična želja da ponovno prožive vlastito djetinjstvo.

Prof. Boyle sa Univerziteta Exeter kaže: “Upitan je moralni aspekt naše želje da djeca vjeruju u takve mitove. Jer na kraju sva djeca ipak saznaju da im se godinama dosljedno lagalo, zbog čega se mogu upitati o čemu su im roditelji još lagali. Možda će takva “laž” na neku djecu uticati vrlo negativno.”

Dr. McKay s australijskog Univerziteta New England kaže da evidencija o gledanosti bajkovitih filmova o Djedu Mrazu upućuje na to da odrasle osobe ponovno žele biti djeca.

“Uživanje odraslih u pričama i filmovima poput one o Harryju Potteru, Zvjezdanim stazama i Doktoru Who ukazuje na njihovu podsvjesnu želju da se nakratko ponovno vrate u djetinjstvo”, kaže McKay.

“Predivna laž”

U članku pod nazivom “Predivna laž” autori pišu: “Kada su posrijedi priče o Djedu Mrazu, možda je najveća moralna pogreška to da istina jednom mora izaći na vidjelo.”

“Djeca na kraju saznaju da su im roditelji godinama lagali. Istinu saznaju od nekog trećeg ili od roditelja kojima postane dosadno ‘lagati’ o postojanju Djeda Mraza. Jedno i drugo može uticati na povjerenje između roditelja i djece. Ako su mi lagali o Djedu Mrazu, iako u dobroj namjeri, šta je još bilo laž? Ako Djed Mraz ne postoji, jesu li vile stvarne? Postoji li čarolija?”, pitanja su koja će postavljati djeca.

“Iako mnogi odrasli čeznu za vremenom kada se mašta prihvaćala i podsticala i oni moraju shvatiti da jednom treba odrasti”, zaključuju Boyle i McKay.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh