Svaštara

Poučna priča koju vrijedi pročitati: Vjera u sebe igra ključnu ulogu u životu

Nekad je potrebno samo da se smirimo i sagledamo širu situaciju. Nekad da malo više verujemo u sebe. Upravo nam takvu poruku prenosi ova priča koju je objavio site “Bright Side”.

Ilustracija - Novosti.rs

Advertisements

Jedan biznismen je bio u dugovima do guše, i nikako nije mogao da vidi izlaz iz teške situacije.

Ušao je u “crvenu zonu” zbog kredita, a iz banke su počeli da ga zovu skoro svakog dana. Jednog dana izašao je sa posla, i otišao do parka da bi malo skrenuo misli sa briga, ali samo su mu loše misli padale na pamet. Stavio je glavu u ruke, i počeo da prebira ideje koje bi mogle da ga izvuku iz dugova, piše “Bizlife“…

Odjednom, pojavio se stariji čovjek. “Vidim da te nešto muči”, rekao mu je. “Da li bi podijelio svoje misli sa mnom?” Biznismen mu je govorio o svojim problemima, o tome kako mu fali novac, i kako banka odbija da mu da još novca da bi mogao da nastavi svoj posao. Starac ga je pažljivo slušao i onda mu je rekao: “Mislim da mogu da ti pomognem”. Pitao ga je za ime, i napisao mu ček. “Uzmi ovaj novac. Srešćemo se za tačno godinu dana na istom mjestu, i onda ćeš moći da mi vratiš novac”. Mlađi čovjek od iznenađenja nije mogao ništa da kaže, i kada se poslije par trenutaka sabrao, starac se već utopio u gužvi. Biznismen je pogledao ček.

Tamo gdje piše iznos novca, starac je napisao sumu od 500.000 dolara, a ispod je napisao svoje ime “John D. Rockefeller”. Rockefeller, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu! “Mogu da se izvučem iz mulja svih problema, i to odmah!”, pomislio je. Ali, odlučio je da stavi ček u sef.

Pomisao da mu egzistencija nije ugrožena dala mu je snagu da radi još više kako bi sačuvao svoj biznis. Sa obnovljenom snagom, nizao je uspjeh za uspjehom, i vraćao je dugove. Pored toga, krenula mu je i prodaja, i počeo je ozbiljno da zarađuje.

I godinu dana kasnije, vratio se u park sa čekom u ruci. U isto vrijeme, pojavio se i starac. Biznismen je taman krenuo da mu vrati ček i da mu priča o svom uspjehu, kada se približila medicinska sestra i zgrabila starca. “Najzad sam ga uhvatila!”, rekla je. “Nadam se da vas nije uznemiravao. Često bježi od kuće i govori ljudima da je Rockefeller”. Biznismen je samo stajao kao ukopan.

Tokom prethodne godine bio je veoma zauzet oko poslovanja, vjerujući da u svakom trenutku ima pola miliona dolara da se spasi ako bude trebalo. Odjednom, shvatio je da nije novac – stvaran ili zamišljen– taj koji mu je okrenuo život naopačke. To je bila nova vjera u sebe koja mu je dala snagu da dostigne ono što je želio.

Zato zapamtite, uvijek budite proaktivni. U ključnom momentu, vjera u sebe igra ključnu ulogu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh