Svaštara

5 ključnih fraza manipulatora – obratite na njih pažnju

Koliko puta vam se učinilo da ljudi sa kojima se družite, kolege na poslu ili šefovi svakodnevno manipulišu situacijama i odnosima? Tražili ste bezbroj puta dokaz, premotavali scenario koji vas je doveo do ludila i na kraju iscrpljeni odustajali od bitke.

Manipulacija - Ilustracija/Spletnik.si

Advertisements

1. U ČEMU JE PROBLEM OVO JE NEKI NESPORAZUM

Manipulatori vrlo neprimjetno uvlače u svoju mrežu osobe s kojima su u neposrednoj blizini privatno i poslovno.

Osobe koje su navikle manipulisati sa drugima, ne libe se ranjavati ako je to jedan od načina da dođu do cilja.

Ako osjete da su njihove namjere razgolićene sumnju će prebaciti na drugoga, pri tome će vas pokušati uvjeriti da situaciju vidite na iskrivljeni način. U situaciji kada postoji problem vezano uz njegovo ili njeno ponašanje pokušat će vas uvjeriti da problema nema, da pronalazite problem tamo gdje ga nema. Njihov je cilj prebaciti fokus pažnje sa sebe na vas kako bi izazvali vašu uznemirenost i dodatnu zbunjenost. Pažljivo prevrtite film i problematičnu situaciju ponovite tačno što vam je osoba rekla ili učinila kako bi bolje razumjeli jednu od strategija kojom se manipulatori služe, piše “Ordinacija“…

2. TI NISI NORMALNA

Manipulatori često koriste jednu od njima jako bliskih fraza; nisi normalan ili ti si lud. Na taj način dodatno žele kod sagovornika stvoriti osjećaj sumnje u ispravnost odluka ili postupaka. Dodatno ih zabavlja saznanje da mogu dio lične odgovornosti prebaciti na drugu stranu. Osoba koja je svakodnevno izložena komunikaciji sa manipulatorom biva zbunjena i sumnjičava.

3. PREVIŠE SI OSJETLJIVA

Osjetljivi pojedinci dobar su plijen za manipulatora, osjetljive osobe primarno žele biti dobri prema drugima, što je manipulatoru olakšavajuća okolnost. To što ste osjetljivi ne daje pravo manipulatoru da se poigrava vašim emocijama.

4. NEMOJ DRAMITI

Jedna od njihovi fraza je “Opet teatraliziraš” što je u većini slučajeva daleko od prave istine. Pokušajte ignorisati njihove izjave i fokusirate se na svoje postupke.

5. UVELIČAVAŠ

Česti su scenariji u kojima imate pravo reagovati na neku situaciju koja vas dovodi do ludila.

Manipulator će pažljivo izmigoljiti, tvrdeći da ste preuveličali problem kako bi krivicu prebacili na vas. Ako vas osoba, zaista voli i brine za vas neće pokazivati sklonost ka manipulativnim odnosu.

Ako vam instinkt govori da imate posla sa manipulatorom u sljedećem susretu posvetite veću pažnju frazama koje koristi kada mu situacija izmiče kontroli. Analizujte vlastite postupke i njegove reakcije možda vam sve postane kristalno jasno.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh