Svaštara

Oprez! Pet predmeta koje nikada ne biste smjeli nositi u torbi

Koliko god pažljivo čuvali torbicu i novčanik kada ste van kuće, mogućnost da ih izgubite ili da vam ih neko ukrade uvijek postoji. Zato je dobro znati koje stvari nikada ne biste trebali nositi u torbi ili novčaniku kako bi u slučaju gubitka ili krađe šteta bila manja.

Torba - Zanosna.com

Advertisements

1. Zapisane pinove kartica

Nošenje ceduljica na kojima pišu pinovi kartica ili kod za kućni alarm u torbi ili novčaniku trebali biste izbjegavati pod svaku cijenu. Ako ne možete zapamtiti šifre zapišite ih u mobitelu koji također ima šifru za otključavanje, piše “Zadovljna“…

2. Sve kreditne kartice

Posjedujete li više kreditnih kartica nemojte ih uvijek sve nositi sa sobom već samo one koje najčešće koristite. Tako ćete si olakšati postupak otkazivanja kartica u slučaju da ostanete bez novčanika, a i imat ćete drugu kreditnu karticu koju ćete moći koristiti dok ne dobijete novu koju ste izgubili.

3. Previše gotovine

Podignete li veći iznos gotovine, sa sobom nosite onoliko novaca koliko vam treba za dnevne troškove, a ostatak ostavite kući na sigurno mjesto.

4. Račune

Neka vam prijeđe u naviku da račune koje ste tokom dana skupili navečer izvadite iz torbe i spremite ih u ladicu kako biste ih i dalje imali u slučaju da kupljenu robu trebate zamijeniti ili slično. Račune nije dobro nositi stalno sa sobom jer na njima mogu biti podaci o vašoj bankovnoj kartici kao i vaš potpis što kradljivci mogu zloupotrijebiti.

5. Pasoš

Kada ste u stranoj zemlji pasoš ostavite u hotelskom sefu ili na nekom drugom sigurnom mjestu. Napravite fotokopiju pasoša koju ćete držati u novčaniku u slučaju da vam treba identifikacioni dokumenat. Gnjavažu koja dolazi s gubitkom pasoša u stranoj zemlji niko ne želi proživjeti.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh