Svaštara

Kineska tradicija vezivanja stopala: Kad sam probala da skinem zavoje, čupali su mi kožu…

Tradicija vezivanja stopala u zavoj da bi ona bila što manja počela je u Kini oko 10. vijeka, ali se, nažalost, održala i do današnjih dana. Zbog nje, neke žene danas jedva hodaju.

No image - Haber.ba

Advertisements

lotus-stopala-kina-1

Su Ksi Rong ima 82 godine i u mlađim danima bila je poznata kao najljepša žena u selu zbog njenih malih, lijepo oblikovanih stopala. Ali, njen život je bio zbog te “ljepote” težak i danas osjeća posljedice. Ona danas jedva hoda, ugojila se, a njena mala stopala ne mogu da izdrže njenu težinu. Ksi Rong je rekla da su zbog feudalne tradicije djevojkama vezivali noge kako bi im smanjili stopala, da bi mogle da se udaju, piše “Telegraf“…

Ona je pokušavala par puta da oslobodi svoje noge iz stega, ali bi je njena baka tad kažnjavala tako što bi joj čupala kožu na nožnim prstima.

Si Jin Zin je u 95. godini života i, nažalost, njena stopala su pretrpjela najveće posljedice od većine žena koje su htjela da podijele svoju priču. Oblik njenih stopala više podsjeća na cipelu nego da ljudski završetak noge.

lotus-stopala-kina-3

Njena stopala nikada nisu bila “slobodna”, uvijek su bila podvezana, i nekako je uspijela da ih sakrije od ostatka svijeta.

Ova bizarna tradicija u Kini je počela, pretpostavlja se, u 10. vijeku i vremenom je ostala ukorijenjena širom ove azijske zemlje. Iako je ona potpuno zabranjena 1949. godine nakon kineske revolucije, i danas se ona može vidjeti na nekim ženama.

Ovakava stopala se nazivaju i lotos stopalima. Većini žena su u Kini vezivali stopala u zavoj i tjesno bi ih obavijali kada bi napunile minimum pet godina, i tako bi bila vezivana godinama jer se vjerovalo da su lotos stopala najerotičniji dio tijela.

Pored erotičnosti, mala stopala u Kini su doživljavali kao simbol statusa, ideal ljepote, kao dio mode, izdvajanje od ostalih naroda…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh