Svaštara

Preminula je 5-godišnja curica kojoj su roditelji dali da bira želi li živjeti ili umrijeti

Priča Julianne Snow prošle godine pokrenula je veliku debatu po cijelom svijetu kad su djevojčici njeni roditelji u dobi od 4 godine dopustili da donese odluku o svojoj smrti.

No image - Haber.ba

Naime, malena je imala teški oblik neizlječive neurodegenerativne bolesti Charcot-Marie-Tooth. Malena je tad rekla da ne želi ići u bolnicu idući put kad joj bude loše nego želi ostati kod kuće, iako će vjerovatno u tom slučaju umrijeti.

“Julianna je rekla da želi ići u raj”, rekli su njeni roditelji, a tad je objavljena i prepiska razgovora koji je malena o tome vodila s mamom, piše “Telegram“…

A njena želja se, nažalost, ove sedmice i ispunila. U dobi od 5 godina preminula je u porodičnom domu. Kako pišu američki mediji, preminula je mirno te nije trpjela bolove.

“Naša slatka Julianna otišla je u raj danas. Srce mi je slomljeno, ali istovremeno sam zahvalna… Bog mi je nekako povjerio ovo predivno dijete i dobili smo gotovo šest godina s njom. Vrlo naglo se razboljela te je preminula nakon 24 sata, kod kuće u mom naručju”, objavila je njena majka.

mp

Zbog neurodegenerativne bolesti Charcot-Marie-Toot malenoj su mišići odgovorni za disanje i kašljanje bili tako slabi da ju je mogla ubiti i obična prehlada, koja se lako mogla pretvoriti u smrtonosnu upalu pluća. Doktori su rekli njenim roditeljima da čak i ako je uspiju spasiti idući put kad se jako razboli, provest će ostatak života spojena na aparate. Zato su je pitali želi li ići u bolnicu kad joj idući put postane loše ili želi ostati kod kuće, a malena, koja je tad imala četiri godine, rekla je kako ne želi ići u bolnicu.

Upravo činjenica da su joj roditelji dozvolili da sama donese takvu odluku podijelila je svijet. Neki su polemizovali o tome koliko dijete u njenoj dobi uopšte može razumijeti pojam umiranja. Roditelji malene, Michelle Moon i otac Steve Snow ušli su u dosta ozbiljnu javnu raspravu. Jedni su ih osuđivali zato što su smatrali da je Julianna premlada da shvati šta tačno znači umrijeti, ali oni su tvrdili da je malena bila svjesna svega.

“Boji se umiranja, ali smatram da je pokazala dovoljno znanja o tome što smrt predstavlja. Moja kći kaže da još vremena s porodicom nije vrijedno bolova u bolnici”, rekla je tada njena majka Michelle.

Mama napisala tužnu posvetu malenoj Julianni

Nakon što je malena preminula u utorak, njezina majka Michelle u srijedu je objavila tužno pismo na internetu posvećeno njenoj kćerkici.

“Odvela nas je u prekrasan svijet bez ograničenja. Ponekad sam mislila da ljudi ne bi povjerovali u razgovore koje sam vodila s njom i snimala. Kako bi petogodišnjakinja mogla znati te stvari? Ali ako ste se družili s njom, znali ste da ona to zna. Jako se borila da bude ovdje, jače od ikog drugog, s tijelom koje je bilo prekrhko za ovaj svijet. Bila je tako hrabra i mrzila sam to što je morala biti tako hrabra. Ovu zadnju borbu njezino tijelo nije dobilo. Bilo je umorno i trebalo se odmoriti. A kad se to dogodilo, ona se napokon osjećala ugodno.

Danas je slobodna. Naša slatka Julianna je napokon slobodna. Molim vas, nemojte je zaboraviti. Ona je živjela, bila je stvarna i bila je važna. Ne mogu vjerovati da je nema. Već sad se brinem da je dio nje izblijedio i treba mi to da se sjećam svega. Kako su tople bile njezine male ručice, zagrljali te poljupci koje nam je dala i koji se nikad neće potrošiti. Molim vas, sjećajte se naše predivne curice, zvala se Julianna”, navodi se u objavi.

mj

Odluka da umre kod kuće pokrenula raspravu

Legalno, odluku o tome hoće li se malenoj život prolongirati još neko vrijeme prilično bolnim i teškim tretmanima u bolnici ili će umrijeti kod kuće, zapravo su mogli donijeti samo Michelle i Steve. A oni su, kako su rekli, uprkos lošim vijestima od doktora htjeli voditi Juliannu u bolnicu idući put kad se razboli. Ali onda su ipak odlučili i nju pitati što misli o svemu. Nakon što su javno ispričali svoju priču na blogu Mighty koji objavljuje priče o ljudima s posebnim potrebama, javili su se oni koji su osuđivali takvu odluku te oni koji su podržavali pravo glasa bolesnog djeteta u donošenju takvih odluka.

Nakon toga se Michelle ponovno oglasila:

“Shvaćam da je nekim ljudima neprihvatljiva ta ideja da nismo napravili sve kako bismo produžili život malog djeteta, ali kad je vaše dijete terminalno bolesno, kad bolest uzima sve više i više maha, a tretmani postaju rizičniji i sve manje uspješni, tad postoje neki drugi izbor. To se možda čini nemogućim i oni jesu jako bolni.

Mi vjerujemo da je ponekad čin ljubavi i kad ne napraviš baš sve da bi produžio život te se fokusiraš na to da svom djetetu daš najljepši mogući život dok god je to moguće. Jedan od razloga zašto i dalje s drugima dijelimo našu priču je taj da napravimo svijet sigurnijim mjestom za roditelje koji se brinu i vole svoju terminalno bolesnu djecu”, izjavila je tad Moon za magazin “People”.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh