Svaštara

MOLI ZA MILOST: Šokantne fotografije paraolimpijca optuženog za ubistvo djevojke

Na golim batrljcima u sudnici u Pretoriji, nekadašnji paraolimpijski šampion, Južnoafrikanac Oscar Pistorius želio je u srijedu posljednji put dirnuti suce i izbjeći kaznu od najmanje 15 godina zatvora, prenosi Hina.

No image - Haber.ba

Oskara Pistorijus

Neumoljivi tužitelj Gerrie Nel nije se dao smekšati i nakon dugog ispitivanja zatražio je strogu primjenu zakona.

“Zahtijevamo da se izrekne kazna od najmanje 15 godina zatvora”, rekao je on. Sutkinja Thokozile Masipa objavila je da će presudu donijeti 6. jula.

Petnaest godina zatvora maksimalna je kazna koju za ubistvo predviđa južnoafrički zakon, no sutkinja ima mogućnost ublažiti kaznu ako smatra da postoje olakšavajuće okolnosti.

Tokom suđenja emitovanag direktno na televiziji, Pistorius je u sportskoj odjeći ustao, odložio proteze i prošetao na batrljcima pred prepunom dvoranom suda u Pretoriji.

“Tri su sata ujutro, mračno je, on je na batrljcima. Bez proteza njegova je ravnoteža slaba i nije se u stanju braniti”, rekao je njegov advokat Barry Roux, dok je Pistorius ponovno sjeo, u suzama, daleko od imidža nepobjediva šampiona.

Advokat je posljednji put pokušao uvjeriti sud da je prestrašeni Pistorius pucao u panici misleći da ga napada provalnik na Valentinovo 2013.

Tužitelj je pokušao kontrirati podsjećajući da je 29-godišnji optuženik bio vrhnski sportista i da njegov hendikep ne može biti opravdanje za njegov čin.

Gotovo tri i po godine nakon ubistva svoje djevojke, Oscar Pistorius saznat će 6. jula konačnu kaznu, nakon vrlo dugog povlačenja pred sudovima u pokušaju izbjegavanja zatvora. Pitanje je hoće li dobiti petnaest godina strogog zatvora kao što predviđa južnoafrički kazneni zakon ili manje, uzevši u obzir njegov hendikep i olakšavajuće okolnosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh