Svaštara

ZAŠTO SU SVE DJEVERUŠE UVIJEK ISTE? Stručnjaci otkrivaju odakle taj običaj usklađivanja haljina

Ukrasno perje, nijanse od prljavo ružičaste do nježno žute i nezaobilazna količina tila glavna su obilježja haljina djeveruša koje vrlo često ispadnu previše kičaste, napadne i – uvijek iste. Odakle je potekla ta tradicija prema kojoj su sve djeveruše jednako odjevene?

Djeveruše - Thinkstock

Objašnjenje na koje ćete najčešće naići na internetu jest da takve haljine potječu iz vremena starog Rima. Neki vjeruju da su djeveruše prvenstveno bile mamac za zle duhove i bivše ljubavnike čija je namjera bila upasti na vjenčanje i uništiti ga. Njih bi spriječila grupa žena isto odjevenih te tako omogućila mladencima mirnu ceremoniju.

Međutim, dr. Liz Gloyn, profesorica na Sveučilištu London, rekla je za “Independent” da nemaju dokaze o vezi ženidbenih tradicija u vrijeme Rimske republike i carstva s današnjim djeverušama…

Smatra da je ovo pogrešno objašnjenje poteklo od običaja u starom Rimu koje se nazivalo confarreatio i podrazumijevalo je vjerski oblik sklapanja braka s posvećenim žrtvenim hljbom, a moralo je biti prisutno deset svjedoka. No nigdje nije spomenuto da su ti svjedoci morali biti jednako ili slično odjeveni, a i to su gotovo bez izuzetka bili muškarci.

Ipak Gloyn dodaje da su rimski običaji vjerojatno inspirisali nošenje vela:

“Rimska mlada bi s grupom djevojaka otišla do kuće budućeg muža i pritom bi nosila specijalnu haljinu. Imala je i dugačak, žuti veo koji je trebao predstavljati ulazak djevojke u svijet udanih žena od kojih se očekivalo da u javnosti pokrivaju glavu.”

“Identične haljine među djeverušama, što je danas gotovo nezaobilazan običaj na zapadu, najvjerovatnije su potekle od dvorskih pravila ponašanja i kraljevskih vjenčanja iz vremena kraljice Viktorije od 1841. godine”, kazao je Lou Taylor, profesor historije i kulture odijevanja na Univerzitetu Brighton.

Još od srednjeg vijeka kraljevska su vjenčanja vrlo slična sprovodima – pažljivo organizovana s naglaskom na simbolima monarhije, pa su uvijek bila javna.

“Kraljica Viktorija je imala 12 djeveruša, nosila je bijelu tada modernu haljinu spuštenu na ramenima s velikim, umjetnim ružama u kosi. Njene djeveruše bile su najstarije sestre iz najviših slojeva društva. Svaka bi od njih od mladenke dobila broš, te kraljevski grb od kornjačevine i bisera. Vjerujem da su odijevanjem djeveruša u istu odjeću izbjegli pokušaj nadmetanja u ljepotu među njima, a i pokušaj da zasjene mladu”, kaže prof. Taylor.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh