Svaštara

Čemu služi pupak?

Sigurno ste se nekada zapitali čemu služi pupak, a odgovor je krajnje prost – kod odraslog čovjeka ne služi ničemu.

Stomak - Neum-bih.com

Na mjestu gdje se nalazi pupak nekada se pripajala pupčana vrpca, struktura od životnog značaja, koja skoro od samog početka trudnoće povezuje bebu sa mamom. U njoj se nalaze krvni sudovi (dvije arterije i jedna vena) koji dopremaju bebi kiseonik i neophodne hranljive materije, a istovremeno omogućavaju i uklanjanje štetnih materija iz bebinog krvotoka, piše “Moj pedijatar“…

U trenutku kada se rodi, beba postaje nezavisan organizam, sposoban da se adaptira na spoljašnji svijet, i da samostalno obavlja osnovne fiziološke funkcije (da diše, da jede, da mokri…). Zbog toga se, u prvim minutima nakon porođaja, pupčana vrpca prvo podvezuje (da ne bi došlo do krvarenja iz krvnih sudova u njoj), a zatim i presijeca makazama. U mnogim zemljama je sve popularnije prisustvo oca na porođaju, kada on, ukoliko želi, može da presječe pupčanu vrpcu.

Nakon presjecanja pupčane vrpce, ono što ”štrči” na stomačiću bebe je pupčani patrljak, 2-3 cm dug ostatak pupčane vrpce, koji se obično sasuši i otpadne za 12-15 dana. Iako ne izgleda baš lijepo dok mijenja boje od plavoljubičaste, preko žutozelene, braon, do crne, znajte da beba ne osijeća bol, jer pupčana vrpca nema nervne završetke! Iz porodilišta će vam uz pupčani patrljak stići i tračica čvrsto uvezana oko njega, ili plastična štipaljka kojom je patrljak “uštinut”.

S obzirom na to da su krvni sudovi pupčane vrpce veliki, pupčani patrljak je potencijalno ulazno mjesto za bakterije, zbog čega se higijeni pridaje veliki značaj. Obrada pupka je svakodnevna obaveza pedijatrijskih sestara u porodilištu, a kada beba ode kući, za to su nadležne patronažne službe doma zdravlja.

Za pravilnu “tranziciju” od pupčanog patrljka do pupka potrebno je da rana bude čista i suha, a vi pažljivi i bez straha. I nema više problema zvanog pupak.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh