Svaštara

Zašto neke djevojke završe s “lošim momcima”?

Naučnici su došli do odgovora na pitanje privlače li žene uistinu više “loši momci”…

Odnos muškarca i žene - Moj.ba

Istraživanje koje se sastojalo od pet dijelova, a koje je objavljeno u naučnom biltenu ‘Personality and Social Psychology’, duboko je zaronilo u samopouzdanje kakvo prikazujemo na romantičnim online servisima za upoznavanje partnera. Razultat je pokazao da su osobe koje su djelovale samouvjerenije automatski imale više šanse djelovati poželjnije za vezu, piše “Express“…

Ali, isto tako je potvrdilo tezu da “dobri dečki uvijek izvise”.

Istraživanje se temeljilo na pretpostavci da postoji i takva stvar kao pretjerana samouvjerenost, koju su naučnici mjerili time koliko su ispitanici smjelo izmišljali gluposti kad su odgovarali na pitanja iz opskurnih tema o kojima nisu imali pojma.

Od 3.000 muških i ženskih sudionika, oni koji su ponudili pretjerano samouvjerne odgovore bili su bolje rangirani na listi online servisa od onih koji su odgovarali iskreno.

Ono što je posebno zanimljivo je kako su osobe umjerene samouvjerenosti doživljavale one pretjerano samopouzdane na području ljubavnih veza. Naime, i muškarci i žene bi uzmakli od osobe koja im se sviđa ako bi smatrali da je u ‘lovu’ na njih i samopoudaniji natecatelj.

“Pretjerano samopouzdanje može imati prednosti u osvajanju partnera. Ljudi će se rjeđe natjecati s nekim ko djeluje samopouzdanije od njih, tj. ko djeluje arogantno”, stoji u istraživanju.

Drugim riječima, razlog zašto toliki od nas završe s lošim momcima je zato što dobri partneri smatraju da su im kreteni prevelika konkurencija, odnosno da pored njih nemaju nikakve šanse, pa se sami pokupe i samostalno isključe iz utrke za nečije srce.

Ono što smo već znali jest da je samopouzdanje privlačno. Samo pogledajte pop kulturu, bilo na televiziji ili u stvarnom životu celebrityja i vidjet ćete da su djevojkama uvijek privlačniji zločesti dečki (zato je Mr. Big osvojio Carrie).

Zato, dobri dečki i djevojke, krenite samouvjernije u bitku za potencijalnog partnera, jer iako su zločesti na prvu primamljiviji, većina bi se na kraju radije skrasila uz mirnije partnere, prenosi Mic.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh