Svaštara

Zbog čega imamo linije na dlanovima?

Ruke i dlanovi dio su tijela koji najviše koristimo, a kako bi se prilagodile svim radnjama za koje ih koristimo, držanje, rastezanje, dizanje, tipkanje, pisanje i druge, moraju stalno mijenjati svoj oblik. Preciznije, koža koja ih prekriva mora se prilagoditi kompleksnim položajima.

Dlanovi - Fokus

Tu ‘na scenu’ stupaju linije na dlanu. Naime, te linije, zvane još i nabori i brazde, pomažu koži da se raširi i opet skupi ovisno o tome što s rukama radimo te dijele dlan na tzv. dijelove za savijanje. Linije na dlanu pomažu koži da se savije preko dlana kada promijenimo njegov oblik, recimo kada ruku skupimo u šaku ili kada savinemo ruke. Drugim riječima, kada ne bismo imali te linije, koža bi nam visjela s dlanova, piše Zadovoljna.

Pogledajte pažljivo dlan svoje ruke i vidjet ćete da je svaka linija na mjestu gdje se dlan savija. Isto vrijedi i za linije na laktovima, koljenima, zglobovima, itd. Linije koje nam drže kožu nastanu dok smo još u stomaku, oko 12. sedmice nakon začeća. Debljina i broj linija na dlanu ovisi o faktorima kao što su rasa i genetika.

Većina ljudi ima tri glavne linije na dlanu, a neki imaju samo jednu što može upućivati na abnormalni razvoj bebe u utrobi, odnosno Downov sindrom, fetalni alkoholni sindrom ili druge genetske poremećaje. Međutim, liječnici u obzir uzimaju još neke faktore prije nego uspostave dijagnozu.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh