Svaštara

SRAMOTNO: Saudijski terapeut objašnjava kako pravilno istući ženu

Snimak koji je izazvao ogorčenje širom svijeta

Khaled Al-Saqaby - Youtube/Snapshoot

Saudijska Arabija jedna je od država u kojoj žene još uvijek imaju vrlo malo prava i sloboda te nisu nimalo ravnopravan član društva. To se vidi i iz bizarnog i zabrinjavajućeg videa koji je objavio saudijski porodični terapeut Khaled Al-Saqaby, piše “Avaz“.

U snimku koji je ugledao svjetlost dana terapeut objašnjava muškarcima kako pravilno disciplinirati ženu, piše Daily Mail. Među njegovim savjetima nalazi se okretanje leđa u krevetu kao oblik kazne, ali i načini na koje ju ispravno tući – primjerice, maramicom ili čačkalicom.

Ipak, savjetuje da prvo sve treba riješiti razgovorom, a tek onda pristupiti grubljim kaznama i sve to učiniti u skladu s islamskom vjerom.

“Prvo ju treba podsjetiti na prava muškarca i na njene obaveze. Nakon toga dolazi drugi stepen kažnjavanja – odbacivanje u krevetu . I ovdje neki muškarci rade greške što dodatno produbljuje probleme. Ako, primjerice, muškarac napusti svoj krevet i ode u drugu kuću, svi će znati da postoji problem. Ostanite u krevetu i okrenite joj leđa ili spavajte u drugom krevetu u istoj sobi”, objašnjava terapeut.

Nakon toga je prelazi na fizičko kažnjavanje: “Treća faza discipliniranja žene je fizičko kažnjavanje. Zapamtite kako se ono mora koristiti za discipliniranje, a ne za iskaljivanje ljutnje i pritom se moraju zadovoljiti određeni islamski standardi . Ženu ne bi trebalo tući drvenim štapom, ali niti maramom za glavu kao što to neki rade. Ne smiju se koristiti ni oštri predmeti što neki muškarci ipak nažalost rade. Žene bi trebalo tući s rupčićima jer cilj nije ozlijediti nego ju natjerati da osjeti da je kriva.”

Napominje i da do mnogih sukoba dolazi zato što žene izazivaju muškarce pokušavajući biti ravnopravne s njima. Srećom, njegove stavove ne dijele muslimani šriom svijeta, ali ni svi oni u njegovoj domovini.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh