Svaštara

Četiri savjeta kako da dijete lakše prihvati pomajku ili poočima

‘Tata ima novu curu’ ili ‘Mama ima novog dečka’ velika je i vrlo često zbunjujuća vijest za dijete. A kada tata i(li) mama počnu živjeti s novim partnerom, tada kreću izazovi. Pomajka, odnosno poočim moraju s djetetom izgraditi odnos što u većini slučajeva ne teče lako i glatko. Donosimo savjete kako djetetu, ali i dodatnoj roditeljskoj figuri olakšati stvaranje tog posebnog odnosa.

porodica - wannabemagazine.com

1. Dajte si vremena da razvijete dobar odnos s posinkom ili pokćerkom.

Razvijanje dobrog odnosa naročito uzima vremena ako je dijete u predtinejdžerskoj ili tinejdžerskoj dobi. Istraživanja su pokazala da djetetu do pet godina starosti trebaju jedna ili dvije godine da se poveže s pomajkom ili poočimom, piše Zadovoljna.

“Djeca su često emocionalno rastrgana kada u njihov život uđe pomajka ili poočim i mogu se bojati da će, ako zavole vas, to povrijediti njihovog biološkog roditelja”

‘Kako različita razvojna razdoblja donose različite razvojne zadatke za dijete, dob na taj način može doprinositi duljini koliko djetetu treba da se navikne na novonastalu promjenu. Ono što je važnije od same dobi jest što i kako se članovi nove obitelji povezuju jedni s drugima’, ističe mag. psihologije Tatjana Gjurković.

Djeca su često zbunjena novim odnosima u obitelji te im se u isto vrijeme mogu sviđati i ne sviđati promjene koje novi član obitelji donosi u njihov život. Važno je dati djeci informacije o tome što se događa te prostora i vremena da shvate svoje osjećaje uz vašu podršku.

‘Kao što su dječji osjećaji važni, tako su i vaši. Stoga, osvijestite i svoje osjećaje s obzirom na novonastalu situaciju te kako dječji osjećaji utječu na vas. S obzirom na djetetovu prirodnu lojalnost i privrženost biološkim roditeljima, ako vidite da vas dijete još nije prihvatilo u potpunosti, moguće da je to povezano sa spomenutim odnosom prema biološkom roditelju’, kaže Tatjana Gjurković.

Neka dijete ima vrijeme koje će provoditi samo s biološkim roditeljem. Ponekad se jednostavno odmaknite na kratko i pustite da dijete ima roditelja samo za sebe. Kada dijete vidi da mu vi niste ‘oteli’ tatu ili mamu, prije će vas i početi poštivati.

2. Privrženost biološkom roditelju može utjecati na razvoj novog odnosa.
Djeca su često emocionalno rastrgana kada u njihov život uđe pomajka ili poočim i mogu se bojati da će, ako zavole vas, to povrijediti njihovog biološkog roditelja. Takvi osjećaji mogu rezultirati time da dijete zatvori svoje srce i bude neposlušno.
Kako biste mu pomogli da se lakše nosi s tim emocijama:
– dajte djetetu do znanja da je u redu da ostane privrženo prvenstveno biološkom roditelju i potičite njegov kontakt s biološkim roditeljem

– nikada ne kritizirajte biološkog roditelja jer ćete tako sabotirati djetetovo mišljenje o vama

– nemojte pokušavati zamijeniti biološkog roditelja; smatrajte se dodatnom roditeljskom figurom u djetetovu životu i jednostavno budite svoji

DRUŽITE SE U TROJE, ALI NE UVIJEK

3. Pratite razvoj svog odnosa s djetetom.
Ako je dijete otvoreno prema vama i želi s vama i fizički kontakt, poput zagrljaja, puse i sličnog, nemojte ga lišiti tih iskaza nježnosti i bliskosti. Ako je pak rezervirano prema vama, nemojte navaljivati.

‘Važno je poštivati djetetove osobne granice kao što je važno dati djetetu informacije i o vlastitim granicama, odnosno što vam je u redu, a što nije’, kaže Gjurković.

“Vodite računa o tome da postoji vrijeme za druženje u troje i vrijeme kada se dijete druži samo s biološkim roditeljem”

4. Opustite se i budite strpljivi.
Možda je to teško napraviti u situaciji u kojoj vam se čini da vaš odnos s djetetom ne napreduje, ali prihvatite činjenicu da se takve stvari ne mogu požurivati, kao što se nikoga ne može natjerati da nekoga brže zavoli. Prihvatite intenzitet vašeg trenutnog odnosa i ne prestanite vjerovati da ćete s vremenom postati bliskiji.
U međuvremenu možete raditi slijedeće kako biste ojačali vašu povezanost:

– vodite računa o djetetovim aktivnostima; interesirajte se za njegove školske obveze kao i za izvanškolske aktivnosti; odvedite dijete na trening, pomognite mu oko pisanja zadaće i učenja i slično

‘Razgovarajte s djetetom kako biste htjeli biti uključeni u taj aspekt njegovog života i pitajte ga na koji način bi mu bilo u redu da se uključite. Tako se poštuju djetetove osobne granice i uvažava ritam razvoja međusobnog odnosa’, savjetuje Gjurković.

vodite računa o tome da postoji vrijeme za druženje u troje i vrijeme kada se dijete druži samo s biološkim roditeljem

‘Ako dijete neće niti trenutak provesti na samo s biološkim roditeljem cijelu prvu godinu vašeg zajedničkog života, to bi moglo izazvati razne neugodne osjećaje’, ističe Gjurković. Pročitajte i 13 zakona odgoja djeteta koji će spasiti roditelje.

podijelite svoje talente, vještine i interese s djetetom i pokažite zanimanje prema onome što njega zanima i u čemu je vješto; znate li svirati gitaru i dijete to zanima, uzmite si vremena da ga naučite barem osnove; ako dijete voli određenu knjigu ili video igru recite mu da vam priča o njoj; zajednički interesi odlično su sredstvo za međusobno povezivanje

‘Razgovarajte s djetetom o svojim znanjima i talentima pa ako dijete pokaže interes, podučite ga tome’, zaključuje Tatjana Gjurković, psihoterapeutkinja u Centru Proventus.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh