Svaštara

10 grešaka koje pravite u dresuri pasa

Postoji nekoliko stvari koje mi, kao “roditelji“ našeg ljubimca nenamjerno radimo, a koje znaju da se poigraju sa emocijama psa.

psi, dresura - Nezavisne

Bez obzira na to koliko pokušavamo da budemo savršeni, neki naši ljudski načini znaju dosta da zbune psa. Slanje pomiješanih signala našem psu će ih samo natjerati da se ne ponašaju lijepo. Ali, da li je stvar u lošem ponašanju ili u lošoj komunikaciji? pišu Nezavisne.

1. “Dolazi ovamo odmah!”: Koliko vas je na ovaj način zvalo psa i dobilo samo jurnjavu za njim? Pa, zašto ga u stvari zovete? Često očekujemo od našeg psa da dođe do nas, čak i kada nema posebnog razloga. Umjesto jurnjave za njim, jednostavno mu dajte nagradicu kada dođe od vas na vašu komandu. Suština je u nagradama, a one bi mogle da budu sve što vaš pas voli – granule, maženje, češkanje po stomaku, njihova omiljena igračka… Međutim, nikada nemojte kažnjavati psa kada vam dođe iako je prije toga bio bezobrazan. Možda je jurcao po komšiluku čitavih sat vremena, ali ne treba da bude kažnjen, jer vam poslije nikada neće doći na komandu, jer će misliti da će biti tučen ili grđen. Zapamtite, uvijek dozivajte sa mirnim glasom i osmijehom na licu, jer ni jedan pas ne voli da dolazi na ljutit glas i namršteno lice.

2. Skakanje: Ne dozvoljavajte vašem psu da skače na goste, pa čak i kada insistiraju da ga ne grdite, jer vole pse. Vaš pas ne zna razliku između 20-gošinjakinje koja voli pse i dede od 75 godina koji se upravo vratio iz bolnice. Ako je vaš pas “skakač”, upozorite goste na to prije nego što dođu. Takođe im recite da ga ignorišu dok se potpuno ne smiri. Naučite psa da će dobiti ljubav kada su mu sve šape na podu.

3. Nemojte mu gurati njušku u… :Nezgoda koju je napravio u kući. Jeste da je najbitniji trening da nuždu smije da vrši samo napolju, ali dok ne nauči nekad se ovakva nezgoda može desiti u kući. Vikanje, guranje njuške u “nered” i udaranje neće naučiti vašeg psa da vrši nuždu napolju – već će ga naučiti da vas se plaši i da to radi tamo gdje ga ne vidite.

4. Ne dozvoljavajte psu da vas vuče: Kada vas pas vuče, a držite ga povocu, to je za njega nagrada. Zašto? Zato što ga to dovede do mjesta na koje on želi da ide. Ne dozvolite psu da vas vuče sa mjesta na mjesto. Ako vam se ovo dešava, stanite mirno. Kada se povodac opusti i pas počne da gleda u vas, nastavite sa šetnjom. Druga opcija je da se okrenete i krenete u drugom smjeru. Ne zaboravite da ga nagradite kada mirno šeta pored vas, jer pas koji ide uz nogu i pravi kontakt sa očima – zaslužuje nagradu! Ovaj trening zahtijeva strpljenje, ali se na kraju isplati. Ako imate fleksi povodac, pas nikada neće naučiti da ide uz nogu. Naučiće da što više vuče, to će brže stići do svog cilja.

5. Vrijeme za obavljanje nužde nije vrijeme za igru: Naučite psa da “društveni” sat slijedi nakon odrađenog posla. Ovo je posebno važno za noćne šetnje. U početku će vam izgledati slatko, ali vremenom ćete shvatiti da ne želite da ostajete sa psom do 3 sata ujutru i da gledate u zvijezde. Ne puštajte ga dok ne završi posao; ako je dan, nakon završene obaveze – pustite ga, a ako je noć – vratite psa u krevet na spavanje.

6. “Marš na mjesto!”: Vaš pas odbija da ide na svoj nekada omiljeni jastuk za spavanje ili krevetić? Koliko puta ste ga otjerali na to “mjesto” kada nije bio dobar? Mjesto na kojem spava ili provodi najviše vremena bi trebalo da bude udobno mjesto u kojem se vaš pas odmara i igra se sa igračkicama ili jede svoju nagradnu koskicu. Zato, nikada nemojte koristiti “mjesto” kao kaznu.

7. Pričanje: Maženje, pričanje, igranje, pa čak i imitiranje lajanja će navesti psa da laje ili da ispušta slične (ali kratke) zvukove. Nemojte davati pažnju psu koji laje, a kada prestane ne zaboravite da ga nagradite.

8. Popuštanje njihovom “moljenju”: Te velike oči koje mole ispod trpezarijskog stola je vrlo teško ignorisati, pogotovo kada vam se u krilu nađe mekana glava. Učinite sebi i svojim gostima uslugu – nikada nemojte da hranite psa za stolom. Griješite ako mislite da će vaš ljubimac zaboraviti da ste mu “samo jednom” dali. Ovo ne znači da pas ne smije uopšte ponekad da uživa u našoj hrani, već samo da ne smije da dobije hranu dok se jede za stolom. Naučite ga da ide na mjesto ili u krevet gdje će dobiti neku igračkicu i sačekati svoj dio večere.

9. Dozvola za penjanje po radnim površinama: Ako vaš pas pronađe hranu na radnoj površini u kuhinji, neće proći mnogo vremena da bi došao po još. Prevencija je ključna u ovom slučaju. Nagradite psa koji ne ulazi u kuhinju dok ste kod kuće, a kuhinju držite zatvorenom kada idete negdje.

10. Igra je bitna: Psima je potreban “izduvni ventil” za energiju. Ako im ne pružite to, vaš pas će se snaći i obezbijediti jedan, koji se vama sigurno neće svidjeti. Obezbijedite svom psu dosta vježbanja. Koren većine problema se može pronaći baš u ovome, ako pas ne dobija dovoljne stimulacije i vježbe. Ako vaš pas zna da trči po kući, prepun energije – to je znak da ga izvedete napolje.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh