Svaštara

MUDAR ČOVJEK: Umjesto da sebi kupi jahtu, odlučio cijelom vrtiću platiti fakultete

Amerikanci Marty Burbank i njegova žena Seon zakleli su se kako će finansirati dvije godine na državnom fakultetu u Kaliforniji, kao i svaku nadrednu godinu studija, prema sposobnostima i odabiru djece koja su, trenutno, polaznici vrtića. Njih 26 polaznici su dvojezične grupe, budući dolaze iz porodica u kojima je španski materinji jezik.

Marty Burbank - Net

Njihova teta, Tessa Ashton, rekla je kako dolaze iz porodica koje nisu niti razmatrale mogućnost slanja svoje djece na fakultete, budući kako njihovi prihodi nisu dovoljni kako bi djeci omogućili tako blistavu budućnost, piše “Net“…

Uz pomoć teta, djecu se nastoji usmjeriti ka tome da streme visokom obrazovanju, a Tessa im je odlučila pričati o svojem fakultetu, u Indiani.

Marty i Seon jedini su u svojim obiteljima visokoobrazovani. Oboje znaju vrijednost obrazovanja, Marty je završio pravo i veteran je američke mornarice, a Seon profesorica na Univerzitetu Vanguard.

11937440_10205978550955943_9025181396852205879_n

“Smatrao sam, ako im uklonimo finansijske prepreke, ta će djeca biti ohrabrena da nastave obrazovanje”, rekao je Burbank za “CNN”.

O nastojanjima tete u vrtiću, Tesse Ashton, koja se trudi djecu i njihove roditelje ohrabriti da razmišljaju o visokom obrazovanju svoje djece, čuli su u crkvi. Marty i Seon planirali su si ove godine kupiti brod, kako bi na njemu provodili svoje penzionerske dane, ali tada se sve promijenilo. Umijesto da sebi kupe jedrilicu, odlučili su taj novac preusmjeriti u mlade nade.

Pozamašna je to investicija za par koji je naporno radio cijeli svoj život, ali Marty ima jedinstvenu teoriju o tome:

“Kažu kako trebaš biti darežljiv dok te malo ne zapeče, a ovo malo peče. Međutim, to je najbolja investicija koju smo napravili u svojim životima”, rekao je i procijenio kako će ga to koštati oko milion dolara, do 2023. godine.

Svjestan je kako ne može baš svatko finansirati školovanje cijelog razreda, 26 klinaca, ali ističe kako je ulaganje u njihovo obrazovanje nešto o čemu bismo svi trebali voditi računa.

“Njihovi roditelji sada mogu sanjati jednu bolju budućnost za svoju djecu, a to je doista impresivno”, sažela je to najbolje teta Tessa.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh